ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από τον ΣΕΒ για τις αυξήσεις της ΔΕΗ

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από τον ΣΕΒ για τις αυξήσεις της ΔΕΗ

Κριτική στην ενεργειακή πολιτική και ειδικότερα στα θέματα που σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας άσκησε απόψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Συνδέσμου παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου.

«Ζητούμε από την πολιτεία να μην πριονίζει συστηματικά το κλαδί που μπορεί να ανθίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε: «Πώς θα βελτιώσει η ελληνική βιομηχανία την ανταγωνιστικότητά της όταν το κράτος συνεχώς επιβαρύνει την παραγωγή με φόρους που αυξάνουν το κόστος της; Σε ποιο μέλλον μπορεί να προσβλέπει η βιομηχανία - και ιδιαίτερα οι ενεργοβόροι και εξαγωγικοί της κλάδοι, όταν η ενέργεια, που αποτελεί την πρώτη ύλη της βιομηχανίας- το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το ντίζελ, ο ηλεκτρισμός - υπόκειται σε τιμολογιακές στρεβλώσεις, ταμειακά ελλείμματα και ελλειμματικές πολιτικές, καθυστερήσεις στον σχεδιασμό, καταστρατήγηση των κανόνων του ανταγωνισμού, αβελτηρία στην υιοθέτηση ευρωπαϊκών προτύπων και κοινοτικών οδηγιών;

Η τιμή στην οποία η χώρα μας προμηθεύεται το φυσικό αέριο είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη - όπως ακριβή είναι και η διαχείριση του. Ο ΕΦΚ είναι δεκαπλάσιος από τον ελάχιστο που ορίζει η Ε.Ε. Έχουμε τα υψηλότερα κόστη δικτύων στον ηλεκτρισμό και ταυτόχρονα τις μεγαλύτερες απώλειες. Δεν διαθέτουμε εθνική στρατηγική για την ενέργεια- μια πολιτική με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό. Υφιστάμεθα, αντίθετα, εμβαλωματικές και συχνά αυθαίρετες πολιτικές, ανορθολογικές αποφάσεις και κοντόθωρα εισπρακτικά μέτρα, που γονατίζουν αντί να στηρίζουν τη βιομηχανία μας. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, είναι σαν να βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια».

Ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης, με τα οποία τιμολογείται η βιομηχανία, λόγω του επιπλέον κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων από 1-1-2013. Η απόφαση αυτή, τόνισε, ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση με τις θιγόμενες βιομηχανίες, κι ενώ υπάρχει κοινοτική οδηγία ανάκτησης του προαναφερόμενου κόστους την οποία εμείς φαίνεται να περιφρονούμε. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χ. Κυριαζής παρουσίασε τα επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία:

-Βάζει φόρους πάνω σε φόρους, επιβαρύνοντας υπέρμετρα ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, ή ντίζελ.

-Αφήνει να διαιωνίζονται ταμειακά ελλείμματα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ στην αγορά ηλεκτρισμού

-Δεν εφαρμόζει έναν «εθνικό μηχανισμό διαχείρισης και επιμερισμού κόστους CO2», για την αντιμετώπιση των νέων επιβαρύνσεων που θα προκύψουν για τη βιομηχανία από την πλήρη δημοπράτηση των δικαιωμάτων αερίων ρύπων της ηλεκτροπαραγωγής από 1/1/2013

-Διατηρεί τιμολογιακές στρεβλώσεις εις βάρος των μεσαίων και μεγάλων καταναλωτών, εν ονόματι μιας δήθεν κοινωνικής πολιτικής που ελάχιστο πραγματικό όφελος εξασφαλίζει στους αποδέκτες της, ενώ πλήττει καίρια τους παραγωγικούς φορείς.

-Επιβαρύνει την εθνική οικονομία με υπέρογκο κόστος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που προέρχεται από τη λειτουργία της τοπικά εγκατεστημένης ηλεκτροπαραγωγής των νησιών και της Κρήτης, γιατί επί δεκαετίες δεν προχωρούν οι υποβρύχιες διασυνδέσεις για τις οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και Κοινοτικά κονδύλια.

-Επέβαλε υπέρογκο ειδικό φόρο κατανάλωσης τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της, δηλαδή το φυσικό αέριο. Στο φυσικό αέριο ο ΕΦΚ είναι 10πλάσιος από τον ελάχιστο ευρωπαϊκό.

-Τα κόστη και οι απώλειες των δικτύων ηλεκτρισμού κατατάσσονται στα υψηλότερα της Ευρώπης

-Η χώρα προμηθεύεται το Φυσικό Αέριο με την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη και επίσης ακριβό κόστος διαχείρισης.

-Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από παρεμβάσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, με ουσιαστικό και διπλό όφελος για την ελληνική οικονομία (εξοικονόμηση πόρων και τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας), προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.