ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσό» συμβόλαιο 1,4 δισ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ με τη ΔΕΗ

«Χρυσό» συμβόλαιο 1,4 δισ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ με τη ΔΕΗ

Ένα συμβόλαιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ που μπορεί να αποδειχθεί «χρυσό» εξασφαλίζει με τη ΔΕΗ η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ , για μία λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα.

Πρόκειται για μία συμφωνία που παρέμεινε για περισσότερο από ένα χρόνο στο «ψυγείο» εξαιτίας χρηματοδοτικού κενού αλλά και ρίσκου της χώρας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός και ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης έδωσαν τα χέρια το περασμένο Σάββατο στην Κοζάνη. Και όλα αυτά την ώρα που οι οικονομικοί εισαγγελείς διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες για τις συμβάσεις της ΔΕΗ.

Με το συγκεκριμένο έργο η ΤΕΡΝΑ αναπτύσσει με τη ΔΕΗ μία προνομιακή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές αποκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια για καθολική κυριαρχία του ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου στον δημόσιο επιχειρηματικό στίβο. Με τους όρους του συμβολαίου διασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντας της εταιρείας, καθώς ακόμη κι αν ακυρωθεί η σύμβαση, η ποινική ρήτρα που προβλέπει η παχυλή συμφωνία ανεβάζει την αποζημίωση του αναδόχου στα 70 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα, στο προσκήνιο βρίσκονται δύο πρόσωπα με «άρωμα» γυναίκας. Πρόκειται για δύο γυναίκες, οι οποίες διαμορφώνουν κλίμα, συμβουλεύουν και επηρεάζουν ως προς τη λήψη αποφάσεων. Η πρώτη ως σύμβουλος πολιτικού προσώπου με ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ευρωπαϊκής ελίτ και alter ego του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και η δεύτερη ως σύντροφος κορυφαίου θεσμικού παράγοντα, διορισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μία ημέρα πριν από την υπογραφή…

Ερωτήματα γεννά το γεγονός ότι η υπογραφή έπεσε, χωρίς να υπολογίζονται ιδιαίτερα η προκαταρτική έρευνα που έχει διατάξει ο εισαγγελέας για τους όρους της σύμβασης, αλλά και οι εξαγγελίες του κ. Αρθούρου Ζέρβου ότι δεν θα υπογραφεί αν δεν εγκριθεί πρώτα από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Την προηγούμενη ημέρα, μάλιστα, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τη σύμβαση της ΔΕΗ για τη μονάδα στο Αλιβέρι. Η δίωξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας αφορά στη σύμβαση που υπέγραψε το 2007 η τότε διοίκηση της Επιχείρησης τη ΜΕΤΚΑ και η οποία φέρεται να ζημίωσε τη ΔΕΗ με 100 εκατ. ευρώ.

Η παρουσία του κ. Γ. Μέργου

Μάλιστα, στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη βρίσκεται αυτές τις μέρες και δεύτερη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, η οποία υπεγράφη το 2009 και αφορά στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ντιζελοηλεκτρικές μονάδες στη Ρόδο. Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 30 Ιουλίου του 2009, όταν ο κ. Γιώργος Μέργος ήταν πρόεδρος στη θυγατρική της ΔΕΗ με την ονομασία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Ωστόσο, πρόκειται για μία σύμβαση που δεν έχει υλοποιηθεί καθώς η ΔΕΗ δεν έχει βρει το οικόπεδο που θα γίνει το έργο!

Η ανάδοχος κατασκευαστική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γεώργιου Περιστέρη -στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετείχε ο παχυλά αμειβόμενος από τη ΔΕΗ κ. Μέργος- κόστισε στη δημόσια επιχείρηση 37 εκατομμύρια ευρώ για πληρωμές και αποζημιώσεις…

Διαβάστε επίσης: Ο Μέργος και η ζημιά 37 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ

Ερωτηματικά ΣΥΡΙΖΑ - συνδικαλιστών για Γ. Μέργο, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ

Με «υπογραφή» ο φάκελος με τη σφαίρα που στάλθηκε στον Μέργο

Κατηγορούμενοι Αθανασόπουλος – Μέργος για τη ζημιά 100 εκατ. στη ΔΕΗ