ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hellastat: Πτώση του κλάδου των κοσμημάτων και αξεσουάρ και το 2012

Hellastat: Πτώση του κλάδου των κοσμημάτων και αξεσουάρ και το 2012

Σημαντική πτώση των κερδών τους είχαν οι εταιρείες του κλάδου παραγωγής & εμπορίου κοσμημάτων και αξεσουάρ μόδας το 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Hellastat.

Συγκεκριμένα, η αγορά κοσμήματος σε τιμές λιανικής το 2011 υποχώρησε κατά 35% ενώ τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας υφίστανται υποχώρηση των εσόδων τους που φτάνει έως και το 80%. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η πτωτική αυτή τάση επικράτησε και το 2012.

Παράλληλα, οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας κοσμημάτων έχουν, σύμφωνα με τη Hellastat, να αντιμετωπίσουν τη συνεχή διακύμανση των τιμών των πρώτων υλών. Ενδεικτικά αναφέρεται στη μελέτη ότι η τιμή του χρυσού τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 2012 περίπου στα 1.700 δολ./ ουγγιά.

Η φθίνουσα πορεία του κλάδου διαφαίνεται και στη διαχρονική μείωση του αριθμού των αργυροχρυσοχοείων, τα οποία πλέον αριθμούν περίπου 1.500, έναντι 6.500 πριν από μερικά χρόνια.

Σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί επίσης, σύμφωνα με τη Hellastat, το παράνομο εμπόριο κοσμημάτων χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά, κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από άλλες χώρες. Ο τομέας του κοσμήματος μπορεί να ενισχυθεί εφόσον υποστηριχθούν τα εγχώρια εργαστήρια προκειμένου να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους σε αγορές του εξωτερικού που δεικνύουν προτίμηση στο κλασικό κόσμημα (Αμερική, η Ρωσία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία).

.