ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όρια τους

Οι πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όρια τους

Κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, τάσσονται πλέον ανοικτά υπέρ μιας χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσπάθειας στις χώρες του Νότου της ευρωζώνης, ώστε να μπορέσουν να συνδυάσουν τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η βαθιά ύφεση που πλήττει ορισμένες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, εξαιτίας των προγραμμάτων λιτότητας, έχουν οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά την ανεργία, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην κοινωνική συνοχή. Μάλιστα, τα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών, που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat δείχνουν ότι ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η πορτογαλική, η ισπανική και η γαλλική, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη μείωση του ελλείμματος, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, οι πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όρια τους και για να πετύχουν θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη πολιτική και κοινωνική στήριξη. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να χορηγείται υπό όρους παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του Όλι Ρεν την προηγούμενη Παρασκευή περί μιας «ηπιότερης διαδρομής δημοσιονομικής προσαρμογής». Όπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν, ο Όλι Ρεν αναμένεται να εισηγηθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, στην Ισπανία, τη Γαλλία και ενδεχομένως την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ενώ μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα έρθει για συζήτηση στο Eurogroup το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

ΠΗΓΗ DW