ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κροκίδης: Ανάσα για εξαγωγείς τα 500 εκατ. της ΕΤΕπ

Κροκίδης: Ανάσα για εξαγωγείς τα 500 εκατ. της ΕΤΕπ

Η υπογραφή της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παροχή κεφαλαίων-εγγυήσεων σε τρεις ελληνικές εμπορικές τράπεζες με στόχο την ενίσχυση εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι μία σημαντική πρόοδος στην χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κορκίδης, τα 500 εκ. ευρώ της εγγυήτριας ΕΤΕπ θα καλύπτουν εγγυητικές επιστολές εμπορικών επιχειρήσεων και θα χρησιμοποιούνται σε ανακυκλούμενη βάση τρεις φορές τον χρόνο με σκοπό να στηρίξουν όγκο εξαγωγικών συναλλαγών της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, η συμμετοχή των τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών με αποδέκτες τρεις πολύ μεγάλες ξένες τράπεζες δημιουργεί ένα χρήσιμο εργαλείο εμπορικής χρηματοδότησης «trade finance» με στόχο την αντιμετώπιση του κρίσιμου προβλήματος της ρευστότητας στην αγορά.

Η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών για να αρχίσουν πάλι να δανείζουν την πραγματική οικονομία, να χορηγούν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις και να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές, προϋποθέτει αρκετό χρόνο, αφού πρέπει πρώτα να ανακεφαλαιοποιηθούν, να βελτιώσουν το ενεργητικό τους και να ρυθμίσουν τις επισφάλειές τους, επισημαίνει.

Ο έμπρακτος τρόπος της εμπιστοσύνης που δείχνει από την αρχή του 2013 η ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να εκφραστεί με τον διπλασιασμό των διαθέσιμων κεφαλαίων της προς την Ελλάδα τη φετινή χρονιά, ώστε να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ και να αποτελέσουν σημαντική ένεση για την ομαλοποίηση της ρευστότητας, σημειώνει.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το 95% των εταιρειών της Ευρωζώνης αλλά και της Ε.Ε. των 27, για τη νέα προγραμματική περίοδο, είναι πλέον δεδομένη. Η αυξημένη πρόσβαση χρηματοδότησης, η παροχή εγγυήσεων και τα νέα δανειοδοτικά οχήματα είναι τα τρία ισχυρά εργαλεία της Κομισιόν προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που άλλωστε θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, στις 27 και 28 Ιουνίου.