ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Το ΔΝΤ προτείνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

FT: Το ΔΝΤ προτείνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Εκτενή αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας κάνουν οι FinancialTimes.

Όπως μεταδίδει ο Πίτερ Σπίγκελ ανταποκριτής της εφημερίδας «Financial Times» στις Βρυξέλλες, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αποδεχθούν απώλειες στα δάνεια διάσωσης προς την Ελλάδα ώστε να μειωθεί το χρέος της χώρας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η έκκληση αυτή του ΔΝΤ δεν είναι καινούργια αλλά προσκρούει στις αντιδράσεις του Βερολίνου, καθώς σε περίπου δύο μήνες θα διεξαχθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές και τόσο η Καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα κουρέματος του χρέους της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση η μεγαλύτερη μερίδα του ευρωπαϊκού κυρίως Τύπου αναφέρει πως η αξιολόγηση του ΔΝΤ προαναγγείλει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους της που θα κληθούν να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ του δημοσιονομικού κενού που θα έχει η Ελλάδα και το οποίο θα ανέρχεται στα 4,4 δισεκατομμύρια για τα έτη 2014 και 2015 και στα 6,5 δις. το 2016.

Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» κινείται σε ανάλογη τροχιά, τονίζοντας πως το ΔΝΤ καλεί την Ευρωζώνη να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα στη μείωση του ελληνικού χρέους.