ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαρισαίοι με χρυσές μπίζνες στην Αλβανία

Λαρισαίοι με χρυσές μπίζνες στην Αλβανία

Η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας αυξάνεται όλο και περισσότερο προς την Αλβανία, όπου αναζητούν διέξοδο οι εγχώριες επιχειρήσεις.

Στη γειτονική χώρα δραστηριοποιείται ήδη μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση.

Εντύπωση προκαλούν τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλλοδαπών Μεταναστών στο νομό Λάρισας Άγγελος Μήτση, ο οποίος τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα αρκετοί Λαρισαίοι έχουν ανοίξει τη δική τους επιχείρηση στην Αλβανία, όπως εστιατόρια και fast food, αφού η φορολογία δεν είναι τόσο δυσβάστακτη όπως στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, τεχνικές εταιρείες δημιουργούν θυγατρικές στη γείτονα χώρα καθώς σύμφωνα με τον κ. Μήτση σε αντίθεση με την Ελλάδα που η οικοδομική δραστηριότητα είναι πλέον ανύπαρκτη ,στην Αλβανία χτίζονται καινούργια σπίτια και ανοίγουν νέες επιχειρήσεις.

Από την άλλη μεριά και οι αλλοδαποί μετανάστες επιστρέφουν σχεδόν σε καθημερινή βάση στις πατρίδες τους.

«Ενώ υπολογιζόταν ότι στο νομό Λάρισας τα τελευταία χρόνια ζούσαν πάνω από 12.000 αλλοδαποί, τώρα ένα ποσοστό του 30-40% έχει εγκαταλείψει την περιοχή» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μήτση ,σημειώνοντας ότι «ένα 20% φεύγει για τη χώρα του ενώ ένα 10% για τρίτες χώρες».

Όσοι αλλοδαποί πάντως έχουν απομείνει ζουν πολλά χρόνια στη Λάρισα , έχουν φτιάξει τις δικές τους περιουσίες, έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και δυσκολεύονται να φύγουν από την Ελλάδα.

Οι περισσότεροι ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες, όπου και εκεί σύμφωνα με τον κ. Μήτση τα μεροκάματα έχουν πέσει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, κληθείς να σχολιάσει το φαινόμενο της παράνομης απασχόλησης δεκάδων αλλοδαπών μεταναστών στην περιοχή της Θεσσαλίας , ο Πρόεδρος των Αλλοδαπών Μεταναστών Λάρισας σημειώνει ότι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει περισσότερο τις αστυνομικές αρχές .

Ο ίδιος τονίζει ότι οι παράνομοι μετανάστες λειτουργούν σε βάρος των νόμιμων, που έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα διαμονής στη χώρα και πληρώνουν φόρους και χαράτσια, αφού «ρίχνουν» το μεροκάματο και εργάζονται με λιγότερα χρήματα ακόμη και για 10 ευρώ την ημέρα ,όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ thessalianews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φοροαπαλλαγές υπόσχεται ο Μπερίσα σε Έλληνες επενδυτές

11.537 μετανάστες επέστρεψαν στις χώρες τους

105 συμβασιούχοι πιάνουν δουλειά στο δήμο Λάρισας