ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόρος στο Spiegel: H Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει τα χρέη

Σόρος στο Spiegel: H Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει τα χρέη

«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της», επισημαίνει σε συνέντευξή του προς το Spiegel-online ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Η Ελλάδα βρίσκεται μετά από πολλές προσπάθειες πολύ κοντά σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζει στην ανάλυσή του ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής και προσθέτει: «Γνωρίζω από συνομιλίες ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα αν ο επίσημος τομέας παραιτηθεί από μέρος των απαιτήσεών του, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τους όρους της τρόικας. Έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να ανακάμψει γρήγορα».

Σχολιάζοντας τη γερμανική στάση που δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και συζητά μόνο το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ο Σόρος κατανοεί ότι «ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση να διαγράψει τώρα αυτά τα χρέη, καθώς έτσι θα έθιγε μια σειρά από ταμπού, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν στο ρόλο της ΕΚΤ».

H Γερμανία ωφελήθηκε από την απομείωση του χρέους της

Ωστόσο, ο Σόρος θεωρεί ότι το πρόβλημα αυτό είναι επιλύσιμο, υπό τη γερμανική ηγεμονία. «Η Γερμανία οφείλει να θυμηθεί ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ίδια ωφελήθηκε πολλές φορές από την απομείωση και τις παρατάσεις αποπληρωμής του χρέους της, που της διασφάλισε ακόμη και η Ελλάδα. Όμως τώρα εμφανίζεται ανυποχώρητη». Ο αμερικανός επενδυτής υπενθυμίζει επίσης ότι ήταν η γαλλική επιμονή για την καταβολή υψηλών αποζημιώσεων μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

ΠΗΓΗ DW