ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για τη συγχώνευση Olympic Air και Aegean

«Πράσινο φως» για τη συγχώνευση Olympic Air και Aegean

Να εγκρίνει το σχέδιο συγχώνευσης των αεροπορικών εταιρειών Olympic Air και Aegean Airlines, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από εξαντλητικό έλεγχο άναψε πράσινο φως καθώς σε περίπτωση απόρριψης, η Olympic Air-της οποίας ποσοστό 20% θα περιερχόταν στην Aegean- θα βρισκόταν αντιμέτωπη ακόμα και με «λουκέτο».

Οι δύο εταιρείες επιδιώκουν τη συγχώνευσή τους από το 2010, όταν και είχαν ανακοινώσει τη συμφωνία των μετόχων τους για δημιουργία «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές.

Ο παράγοντας που έλαβε σοβαρά υπόψη η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετίζεται με το γεγονός ότι εάν η απόφαση ήταν απορριπτική, η Olympic Air- της οποίας ποσοστό 20% θα περιερχόταν στην Aegean- θα βρισκόταν αντιμέτωπη με το «λουκέτο».

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι μετά από διεξοδική έρευνα προέκυψε ότι αν η Olympic Air δεν εξαγοραζόταν από την Aegean, θα αναγκαζόταν στο άμεσο μέλλον να παύσει να λειτουργεί λόγω οικονομικών δυσχερειών. Μόλις η Olympic σταματούσε την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η Aegean θα καθίστατο η μοναδική εταιρεία πτήσεων εσωτερικού και θα αποκτούσε τα μερίδια αγοράς της Olympic. «Ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως της συγκέντρωσης, η Olympic σύντομα θα έπαυε να υπάρχει ως ανταγωνίστρια της Aegean. Κατά συνέπεια, η συγκέντρωση δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν θα υπήρχε», αναφέρει η Επιτροπή.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, Xoακίν Αλμούνια δήλωσε σχετικά: «Είναι σαφές ότι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης και δεδομένης της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει, η Olympic θα ήταν αναγκασμένη, σε κάθε περίπτωση, να εγκαταλείψει την αγορά σύντομα. Ως εκ τούτου, εγκρίναμε τη συγκέντρωση δεδομένου ότι δεν έχει καμία πρόσθετη αρνητική επίπτωση στον ανταγωνισμό».