ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: Το ΔΝΤ αμφιβάλλει για την Ελλάδα

Spiegel: Το ΔΝΤ αμφιβάλλει για την Ελλάδα

«Το ΔNT αμφιβάλλει για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα τoυ Spiegel.

Το δημοσίευμα σημειώνει: «Το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που περιλαμβάνονται στο τελευταίο πακέτο βοήθειας και ελπίζει σε ένα κούρεμα από τους Ευρωπαίους. Με αυτό τον τρόπο για άλλη μια φορά τίθεται υπό αμφισβήτηση η επόμενη δόση του δανείου».

Το άρθρο αναφέρει πως δεν θα επιτευχθεί το πλεόνασμα του 1,5% του ΑΕΠ που είχε υποσχεθεί η Ελλάδα, καθώς «συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα στην είσπραξη των φόρων διότι η ελληνική οικονομία είναι αδύναμη και η πώληση κρατικών επιχειρήσεων δεν προχωράει. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η τρόικα διέκοψε τις συνομιλίες της τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα ώστε να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για 'τεχνικά θέματα'. Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε μετά τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ ότι θα μειώσει τις κι άλλο τις δαπάνες. Συγκεκριμένα μέτρα δεν ανέφερε».

Και καταλήγει: «Πολλοί οικονομολόγοι και πολιτικοί πιστεύουν πως η Ελλάδα παρά το μεγάλο πετυχημένο κούρεμα που έγινε, δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Ένα νέο κούρεμα ή μια επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής του δανείου δεν είναι καθόλου δημοφιλή μέτρα στις χώρες-πιστωτές».

DW