ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΠΕΦ: Καταγγελία στη ΡΑΕ για τα οικιακά φωτοβολταϊκά

ΣΠΕΦ: Καταγγελία στη ΡΑΕ για τα οικιακά φωτοβολταϊκά

Για «προνομιακή μεταχείριση» των οικιακών φωτοβολταϊκών από τη ΔΕΗ κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), σε καταγγελία του στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο ΣΠΕΦ υποστηρίζει ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά (που είναι μονάδες μικρής ισχύος, τοποθετημένες στις στέγες των σπιτιών) αποπληρώνονται προνομιακά, δηλαδή χωρίς καθυστερήσεις, για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα οικιακών φωτοβολταϊκών.

«Η πρακτική αυτή της ΔΕΗ αποστερεί σημαντικούς κάθε φορά πόρους από τον Λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ), που προορίζονται για τη σύμμετρη μεταχείριση όλων των συμμετεχόντων στην αγορά και εξασφαλίζει προνομιακή διακριτή μεταχείριση στους συμβαλλομένους της και σε βάρος των υπολοίπων», αναφέρει ο ΣΠΕΦ.

«Οι επαγγελματίες παραγωγοί ΑΠΕ μέσω των καταχρηστικών πρακτικών αυτών της ΔΕΗ επωμίζονται πέραν των υπερημεριών που τους αντιστοιχούν και απορρέουν και εκ του δομικού ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και όλες τις υπερημερίες που αναλογούν στα οικιακά φωτοβολταϊκά», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οι καθυστερήσεις πληρωμών για τους επαγγελματίες παραγωγούς φθάνουν στους 7 μήνες.

Ο ΣΠΕΦ ζητά από τη ΡΑΕ τη διόρθωση της κατάστασης, την λήψη και άμεσων προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, καθώς και την επιβολή προστίμων στους υπαίτιους κατά την κρίση της.

Ρoή Ειδήσεων