ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών

Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών

Με αύξηση της αξίας των εξαγωγών τους κατά 17% και του όγκου 7,8% έκλεισαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου τα νωπά φρούτα και λαχανικά.

Τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 5,4% σε όγκο, που ανέρχεται σε 120.942,9 τόνους, αξίας 123,267 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές φρούτων ανήλθαν σε 708.735,8 τόνους (+8,2%) αξίας 436,211 εκατ. ευρώ (+16,5%) παρά τη μείωση των ροδάκινων και νεκταρινιών (-2% περίπου) λόγω μειωμένης συγκομιδής (ζημιές από χαλάζι).

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, σημειώνει ότι εξακολουθεί να εκτιμά πως οι καλές επιδόσεις των εξαγωγών κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό από τη μία πλευρά, στη θετική εξέλιξη της ζήτησης των καταναλωτών στις μεγάλες αγορές της ΕΕ, όπως η Γερμανία και οι όμορες Βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία) και από την άλλη, στις καλές επιδόσεις των αγορών τρίτων χωρών πχ Ρωσία, Ασιατικές (+8%).

Ενόψει της έναρξης εξαγωγής της νέας εμπορικής περιόδου 2013/ 2014 (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μήλα, αγγούρια κ.ά.), ο Σύνδεσμος απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία ώστε να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που θα διευκόλυναν την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.