ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 1,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο

Πτώση 1,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο

Πτώση 1,8% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών, που επηρεάζει άμεσα την απασχόληση, περιορίστηκε περαιτέρω κατά 4%.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 1,8% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2012, έναντι μείωσης 7,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

α) Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ορυχείων- λατομείων κατά 2,6%.

β) Στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 4%.

Στη μείωση αυτή, συνέβαλε, κυρίως, η πτώση στην παραγωγή τροφίμων (8,4%), ξύλου και φελλού (50,7%), κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (16,3%) και μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων (31,4%).

Πτωτικά κινήθηκε και η παραγωγή σε θεωρούμενους παραδοσιακούς κλάδους, όπως των ποτών (2,2%), των κλωστοϋφαντουργικών υλών (9,8%), των ειδών ένδυσης (19,8%) και των δερμάτων - ειδών υπόδησης (8,6%).

Στον αντίποδα, θετικό ήταν το πρόσημο στην παραγωγή καπνού (3%) και βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (12,1%), λόγω, κυρίως, της εξαγωγικής δραστηριότητας βιομηχανιών των δύο αυτών κλάδων.

γ) Στην αύξηση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 6,8%.

δ) Στη μείωση του δείκτη παροχής νερού κατά 3,8%.