ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Μέρκελ - Σοσιαλδημοκρατών για την Τραπεζική Ένωση

Συμφωνία Μέρκελ - Σοσιαλδημοκρατών για την Τραπεζική Ένωση

Το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν στις βασικές αρχές λειτουργίας του νέου μηχανισμού αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, με βάση τον οποίο θα αποφασίζεται πότε θα κλείνει μία τράπεζα, σύμφωνα με το Reuters.

Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των δύο γερμανικών κομμάτων είπαν επίσης στο Reuters ότι συμφωνήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης (ESM) να μην διαθέτει απευθείας κεφάλαια για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Μάλιστα, με απλή πλειοψηφία, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα μπορούν να αποφασίζουν την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο τραπεζών.

Η δημιουργία ενός ειδικού σώματος που θα υπάγεται στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των 28 χωρών της ΕΕ καθησυχάζει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλεe, που είχε εγείρει ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας σε περίπτωση που τέτοιου είδους αρμοδιότητες εκχωρούνταν στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, απομένει πια να διευθετηθεί σειρά νομικών θεμάτων, με στόχο η συμφωνία να υπογραφεί στις αρχές της εβδομάδας ώστε ο κ. Σόιμπλε να παρουσιάσει στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης μια ολοκληρωμένη γερμανική πρόταση.

Ο μηχανισμός (SRM) θα αποτελέσει τον πυλώνα μιας ευρύτερης Τραπεζικής Ενωσης στην ΕΕ ώστε τα κράτη-μέλη να μην επιβαρύνονται από την κατάρρευση μιας τράπεζας, Ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων γερμανικών κομμάτων επήλθε σε συνάντηση την περασμένη Πέμπτη.

Οι αξιωματούχοι είπαν ακόμα ότι μέχρι ο μηχανισμός, που θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες, αποκτήσει ικανοποιητική κεφαλαιακή ρευστότητα, το κόστος για την αναδιάρθρωση των τραπεζών θα το επωμίζονται τα κράτη-μέλη. Εάν αυτό επιβαρύνει οικονομικά τις χώρες, τότε αυτές θα μπορούν να στρέφονται στον ESM για ενίσχυση, όπως έχει ήδη κάνει η Ισπανία