ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BlackRock: Τα stress tests θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις τράπεζες

BlackRock: Τα stress tests θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις τράπεζες

Tην πεποίθησή του ότι τα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η Black Rock στις ελληνικές τράπεζες θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στον κλάδο, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λόρενς Φινκ, σε συνάντηση που είχε σήμερα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιο Προβόπουλο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της πρώτης διαγνωστικής άσκησης έθεσαν τα θεμέλια για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ενίσχυσαν σημαντικά τη διαφάνεια».

Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ότι παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιδείνωση της μακροοικονομικής κατάστασης στον χρονικό ορίζοντα της προηγούμενης άσκησης, οι πραγματοποιηθείσες ζημιές ήταν εντός του εύρους που είχε εκτιμήσει η BlackRock, κάτι που αποδεικνύει ότι η άσκηση εκείνη ήταν απολύτως εύστοχη. Υπογράμμισε δε ότι η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδυθεί από την κρίση και να καταστεί μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η Black Rock έχει ήδη επιδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα της δεύτερης διαγνωστικής άσκησης που πραγματοποίησε στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών με χρονικό ορίζοντα από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Δεκέμβριο του 2016. Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τρόικα, θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της διαγνωστικής άσκησης για να εκτιμήσει τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.