ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Η Ελλάδα θέλει να βγεί στις αγορές με έκδοση ομολόγων

Handelsblatt: Η Ελλάδα θέλει να βγεί στις αγορές με έκδοση ομολόγων

Ο διακηρυγμένος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να βγει εντός της χρονιάς στις αγορές με την έκδοση ομολόγου για να καλύψει το χρέος της περιγράφεται από τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ως ένα όνειρο μιας χώρας που θέλει να γίνει και πάλι όπως οι άλλες.

«Στο στόχο της βρίσκει στήριξη ο Αντώνης Σαμαράς από τη γερμανική κυβέρνηση, που χαιρετίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας. «Αισιόδοξος εμφανίζεται και ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Μπέρενμπεργκ, ο οποίος είπε ότι ναι μεν οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τις αγορές, αλλά σε περίπτωση που η κυβέρνηση Σαμαρά αντέξει και οι αγορές έχουν λόγους να πιστεύουν ότι η Ευρώπη σε περίπτωση ανάγκης θα στηρίξει τη χώρα με άλλο ένα πακέτο βοήθειας, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να εκδώσει ομόλογα στην αγορά», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Οι αρθρογράφοι μεταφέρουν την αισιοδοξία του Ελληνα υπουργού Οικονομικών παρά το γεγονός ότι -σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση- η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση για να καταλήξουν: «Παρόλα αυτά σε περίπτωση που η έκδοση ομολόγων στην αγορά στεφόταν από επιτυχία, θα ήταν καταπληκτικό για την ελληνική κυβέρνηση, που χρειάζεται μια επιτυχία για τον προεκλογικό αγώνα εν όψει των ευρωεκλογών. Γιατί αν η κυβέρνηση συνασπισμού υποστεί εκλογική πανωλεθρία, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει αναπόφευκτα πρόωρες εκλογές. Και οι εκλογές θα μπορούσαν να φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. Και τότε το φάντασμα του Grexit, θα ήταν και πάλι παρόν», καταλήγει στο άρθρο η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης

Στο 8,67% αυξήθηκε η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων