ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεν: Η ΕΚΤ διατηρεί το «μεγάλο μπαζούκα»

Ρεν: Η ΕΚΤ διατηρεί το «μεγάλο μπαζούκα»

Την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της το «μεγάλο μπαζούκα», δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε το καλοκαίρι του 2012 ο Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Κι αυτό, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να παραπέμψει υπόθεση για τη συνταγματικότητα του προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Κατά την άποψή μου, η ΕΚΤ ακόμα έχει το μεγάλο της μπαζούκα και πολλά πυρομαχικά για το μπαζούκα, αν χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Ρεν. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα πως η απόφαση της Ευρωτράπεζας να δημιουργήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ήταν καθ’ όλα σύννομη με το πλαίσιο δράσης της. «Βρίσκω πως είναι τόσο κατάλληλο όσο και θεμελιωδώς νόμιμο πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο [...] θα κρίνει επιτέλους τη δύναμη ενός άλλου ευρωπαϊκού θεσμού», συμπλήρωσε.

Το εν λόγω πρόγραμμα, γνωστό ως OMT, ανακοινώθηκε το 2012 ως το τελευταίο «όπλο» για τη συγκράτηση του τότε αυξανόμενου κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη, καθώς η κρίση φάνταζε να απειλεί το αξιόχρεο Ισπανίας και Ιταλίας. Το πρόγραμμα δεν έχει έως τώρα χρησιμοποιηθεί, έχοντας ωστόσο βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στο αξιόχρεο των μελών της ΟΝΕ. Παρά ταύτα, ομάδα ευρωσκεπτικιστικών δικηγόρων στη Γερμανία προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας του προγράμματος, με το Συνταγματικό Δικαστήριο να παραπέμπει την υπόθεση στις Ευρωπαϊκές έδρες.