ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάχαλο με το Ε9

Μπάχαλο με το Ε9

Σπαζοκεφαλιά για τους φορολογούμενους το Ε9 εξαιτίας των συνεχών εγκυκλίων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διαβεβαιώνουν ότι με τις ...νέες εγκυκλίους που θα ακολουθήσουν, θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ωστόσο η διατύπωση της επίμαχης Απόφασης έθεσε ερωτήματα ακόμα και για το εάν θα απαιτηθεί καθολική υποβολή του Ε9 για μια ακόμα χρονιά!

Η «ξύλινη» διατύπωση της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 1 της Απόφασης, που έχει ήδη συμπεριληφθεί στο... πακέτο αναλόγου ύφους και περιεχομένου Αποφάσεων, είναι ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2014 υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet». Αν και ο πιο καλόπιστος αναγνώστης- ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου- έμενε με την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, οι υπηρεσιακοί που χειρίστηκαν την επίμαχη Απόφαση διευκρίνισαν εκ των υστέρων, ότι άλλο εννοεί ο... εμπνευστής.

Σύμφωνα με τη θέση που διατύπωσαν ανεπισήμως από το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων, υπόχρεοι υποβολής είναι μόνο όσοι είχαν μεταβολή στη περιουσία τους το 2013, όσοι έχουν σφάλματα στα στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς και οι αγρότες με κτίσματα ειδικού σκοπού, προκειμένου να έχουν την προβλεπόμενη απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο. Η πραγματικότητα είναι όμως ελαφρώς διαφορετική.

45f0ea8f5a500c271486f609d56c4bb6 XL

Οι δυσνόητες οδηγίες συμπλήρωσης του Πίνακα 1 για κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου κρύβουν υποχρεώσεις και επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους τακτοποιημένους χώρους (σοφίτες και play room), που έχουν έκπτωση 50% στον φόρο, κάτι που σημαίνει ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ζητήσουν επανεκκαθάριση του φόρου, όπως έγινε και με τον ΦΑΠ.

Η κορυφή του παγόβουνου είναι ότι για πρώτη φορά καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση των στεγασμένων κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης, κάτι που αφενός υποχρεώνει χιλιάδες ιδιοκτήτες να επανυποβάλουν Ε9 προκειμένου να δηλώσουν αυτούς τους χώρους, αφετέρου θα διογκώσει τον φόρο που τους αναλογεί.

Με «ναρκοπέδιο» μοιάζει και ο Πίνακας 2 για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, τα οποία θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ο φόρος για τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια είναι διπλάσιος, ενώ υπάρχει αυξητικός συντελεστής 1,1 για όσα είναι αρδευόμενα. Όσο για αυτούς που θα δηλώσουν δευτερεύουσα κατοικία εντός αγροτεμαχίων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φόρος τους ...πενταπλασιάζεται!

Διαβάστε επίσης:

Διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση του Ε9 του 2014

Ρoή Ειδήσεων