ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΤΕ: Οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών το δ' τρίμηνο

ΟΤΕ: Οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών το δ' τρίμηνο

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος εμφάνισε οριακή αύξηση, κατά το δ' τρίμηνο, στον κύκλο εργασιών του, ενώ στο σύνολο της χρήσης οι πωλήσεις μειώθηκαν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με αποτελέσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια πτώσης (από το δ' τρίμηνο του 2008), ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΟΤΕ σημείωσε ετήσια αύξηση για το τελευταίο τρίμηνο του 2013, σε ένα μακροοικονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον που παραμένει αντίξοο στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Εξαιρουμένης της επίδρασης των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας και της συνεισφοράς τής Hellas Sat το δ' τρίμηνο του 2012 (αποενοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2013), τα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% το τρίμηνο.

Ειδικότερα, το δ' τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 0,1% στο 1,045 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της χρήσης υποχώρησε κατά 6,4% στα 4,054 δισ. ευρώ.

Για το σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 287,88 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 34,6%. Το δ΄ τρίμηνο εμφανίστηκαν ζημίες 188,7 εκατ. ευρώ λόγω της εθελουσίας εξόδου.

Το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA βελτιώθηκε σημαντικά το τρίμηνο, αλλά και σε επίπεδο έτους.

Αναλυτικότερα, καταγράφονται:

- Ισχυρές ταμειακές ροές (734 εκατ. ευρώ το 2013) και καθαρός δανεισμός μειωμένος στο μισό (1,5 δισ. ευρώ).

- Αύξηση στα έσοδα το δ’ τρίμηνο χάρη στις επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας της Ελλάδας και στην ανάκαμψη της RomTelecom.

- Αύξηση του περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA το δ’ τρίμηνο και το δωδεκάμηνο του 2013.

- Σταθερή μείωση των λειτουργικών εξόδων με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.800 εργαζομένων στα προγράμματα εθελουσίας ΟΤΕ.

- Αύξηση των επενδύσεων 5% το 2013 για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Ελλάδα.