ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.:Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για χρηματοοικονομικές συναλλαγές

E.E.:Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για χρηματοοικονομικές συναλλαγές στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., σε ετήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών, προωθεί η Κομισιόν, σύμφωνα με τον επίτροπο για τη Φορολογία, την Τελωνιακή Ένωση και την Καταπολέμηση Απάτης Αλγκρίντας Σεμέτα.

Παρ’ όλο που σήμερα δεν υπάρχει καμία απαίτηση από τα κράτη - μέλη να παρέχουν στις φορολογικές αρχές άλλου κράτους - μέλους άμεση πρόσβαση σε μητρώο τραπεζικών λογαριασμών, ο ευρωπαίος επίτροπος, σε γραπτή του απάντηση προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, γνωστοποιεί ότι «σύμφωνα με τις τροποποιήσεις στη σχετική κοινοτική οδηγία, που έχει προτείνει η Κομισιόν, θα απαιτηθεί από τα κράτη - μέλη, σε ετήσια βάση, αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για χρηματοοικονομικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων των λογαριασμών».

Απαντώντας στη ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή, αν υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή οι ελληνικές αρχές να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς ελλήνων πολιτών σε τράπεζες κρατών - μελών της Ε.Ε., ο αρμόδιος επίτροπος διαβεβαιώνει ότι κανένα από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει υποχρέωση, σήμερα, να παρέχει στις φορολογικές αρχές άλλου κράτους - μέλους άμεση πρόσβαση σε μητρώο τραπεζικών λογαριασμών.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι έχει ληφθεί υπόψη «η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, ώστε να επιτυγχάνεται ο πιο εύκολος έλεγχος εκ μέρους των φορολογικώναρχών, των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων».

Διευκρινίζει δε ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της οδηγίας 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου, κάθε κράτος - μέλος μπορεί να ζητά πληροφορίες από άλλα κράτη - μέλη, οι οποίες είναι σημαντικές για την επιβολή της φορολογικής νομοθεσίας.

Το κράτος - μέλος που δέχεται το αίτημα δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή πληροφοριών αποκλειστικά και μόνο επειδή οι πληροφορίες αυτές βρίσκονται στην κατοχή τράπεζας ή άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.