Το «ύπουλο» σχέδιο της τρόικας για να οδηγηθούμε σε νέο Μνημόνιο

Newsroom Newsroom

Το «ύπουλο» σχέδιο της τρόικας για να οδηγηθούμε σε νέο Μνημόνιο

Στόχος να προκαλέσουν «ασφυξία στην ελληνική οικονομία

Σε πλήρη εφαρμογή έχουν θέσει οι δανειστές ένα νέο σχέδιο για οδηγήσουν την Ελλάδα σε αδιέξοδο και να την αναγκάσουν να υπογράψει νέο Μνημόνιο.

Η τρόικα πιέζει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προκαλώντας πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου που ψάχνει εναγωνίως συμβιβαστική λύση.

Ο Α. Σαμαράς γνωρίζει καλά πως ένα νέο Μνημόνιο θα σημάνει και το τέλος της κυβέρνησης αφού όχι μόνο οι πολίτες δεν θα το αντέξουν αλλά θα έρθει αντιμέτωπος ακόμα και με τους κυβερνητικούς βουλευτές που έχουν διαμηνύσει πως δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα, πόσω μάλλον ένα νέο Μνημόνιο.

Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να ανεβάζουν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες στα 9 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα είναι σε θέση πλέον να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό και να δώσει το πλεονέκτημα στην Αθήνα να αποφύγει τη σύναψη ενός νέου δανείου.

Το θέμα είναι ένα από τα βασικά σημεία για τη συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την τρόικα και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Έτσι μετά από τις αρνήσεις της τρόικας να δεχθεί τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα χθες τα στοιχεία.

EKTHESI

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ανακοίνωση του υπογράμμισε ότι έλαβε γνώση των κεφαλαιακών αναγκών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, και θα παράσχει κεφαλαιακή ενίσχυση, εάν ζητηθεί, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως προβλέπεται στον ιδρυτικό του νόμο, όπως ανακοίνωσε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για τα επισφαλή δάνεια σε βάθος τριετίας τα οποία αποτελούν όπως είναι φυσικό και βραδυφλεγή βόμβα για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

stresstests2

Όπως βλέπετε και στον παραπάνω πίνακα οι συνολικές εκτιμώμενες ζημίες από δάνεια για το διάστημα 2013 με 2016 εκτιμάται σε 50,241 δισεκ. για την Ελλάδα και 10,41 δισεκ. για το εξωτερικό δηλαδή σύνολο 60,7 δισεκ. ευρώ έναντι υφιστάμενων προβλέψεων 38,328 δισεκ.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας με βάση τη μεθοδολογία και τα στοιχεία της BlackRock τα οποία η ΤτΕ δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται να δημοσιεύσει κάποια στιγμή.

Διαβάστε επίσης:

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Όλα τα θέματα ανοιχτά

Χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Την Παρασκευή το μεσημέρι η συνάντηση Βρούτση-Τρόικας

Αναμένει το Eurogroup την έκβαση των επαφών στην Ελλάδα με την Τρόικα

Τακτική υποχώρηση στις επιταγές της Τρόικας για τα «εργαλεία» του ΟΑΣΑ

Η εκταμίευση της δόσης περνά από την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΟΟΣΑ

Σαμαράς και Βενιζέλος στέλνουν μήνυμα στην τρόικα

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved