ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπελ: Πρέπει να χαλαρώσει λίγο η μέγγενη του χρέους της Ελλάδας

Μπελ: Πρέπει να χαλαρώσει λίγο η μέγγενη του χρέους της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας Ζαν-Πιερ Μπελ, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε απόψε ότι θεωρεί πως είναι ανάγκη να «χαλαρώσει λίγο η μέγγενη» του χρέους, με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις» σε ό,τι αφορά τους τρόπους διευθέτησής του.

Ο Μπελ, ο οποίος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, δήλωσε απευθυνόμενος σε μέλη της γαλλικής κοινότητας στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα ότι η τοποθέτησή του είναι «λίγο διαφορετική από το μήνυμα που μεταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα». Ο ελληνικός λαός «δεινοπαθεί κι έχει συναινέσει σε σημαντικές προσπάθειες για τις οποίες πιθανόν δεν υπάρχει επαρκής επίγνωση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με την τοποθέτησή του αυτή, ο Μπελ εξήγησε ότι θεωρεί πως «πρέπει να πείσουμε τους ευρωπαίους φίλους μας να χαλαρώσουν λίγο τη μέγγενη στην Ελλάδα».

neokourema

Διαβεβαιώνοντας ότι «δεν αμφισβητεί το έργο της (διεθνούς) τρόικας» των πιστωτών της χώρας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) που έχουν ζητήσει τεράστιες προσπάθειες από την Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας από το 2010, και εκτιμώντας ότι «η συγκράτηση των δημοσίων οικονομικών είναι απολύτως απαραίτητη», ο Μπελ επισήμανε ότι υπάρχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις» όσον αφορά τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο φθάνει σήμερα το 175% του ΑΕΠ. Χωρίς να προτείνει ο ίδιος μια ελάφρυνση χρέους —στην οποία η Γερμανία αντιτίθεται—, ο Μπελ υπενθύμισε ακόμη ότι ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν είχε κρίνει το 2011 (ενώ δεν βρισκόταν πια στη θέση αυτή) ότι «ένας καλός τρόπος (να δοθεί τέλος) στην ελληνική κρίση θα ήταν μια διαγραφή χρέους».

Σύμφωνα με τον Μπελ, χρειάζεται να «δοθούν κάποιες ελπίδες» στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να καταγράψει οικονομική ανάπτυξη έπειτα από έξι χρόνια το 2014 και ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 προ της εξυπηρέτησης του χρέους.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μεϊμαράκη με τον Γάλλο ομόλογό του