ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα

«Φρένο» στην αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βάζει ο επικεφαλής του Eurogroup

Μπορεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές να παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση καθώς και από μερίδα του εγχώριου και διεθνούς Τύπου ως μεγάλη επιτυχία, ωστόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η δημοπράτηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτελεί κάτι που γεννά μεν «αισιοδοξία», αλλά οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες για τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούν μία μείζονα πρόκληση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι παρά την επιτυχία της έκδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.

«Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα (στήριξης), αλλά εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζων πρόκληση για την Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης που μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους.

«Θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να καταλήξουμε στα μεγέθη των αναχρηματοδοτικών αναγκών (της Ελλάδας) για το 2015 και πέραν αυτού, και θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι για να δούμε τι χρειάζεται», κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε επίσης:

«Χαστούκι» του ΔΝΤ: Η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί κι άλλη βοήθεια

Είπαν «ναι» στη γερμανική κατοχή!

Στην... υγεία των ξένων συμφερόντων!

Το 69% των Ελλήνων «σταυρώνει» τη Μέρκελ!

Στην Αθήνα για τα «εύσημα» στην κυβέρνηση η Μέρκελ

Έρχεται η Μέρκελ με τα δώρα

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανική Ευρώπη»