ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΖ: Αμερικανοί και Σέρβοι ήθελαν να κλείσουν το εργοστάσιο ζαχάρεως στις Σέρρες

ΕΒΖ: Αμερικανοί και Σέρβοι ήθελαν να κλείσουν το εργοστάσιο ζαχάρεως στις Σέρρες

Σε μερική μετοχοποίηση των χρεών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), αναμένεται να προχωρήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, έτσι ώστε να καταστεί μέτοχος και στη συνέχεια να συνεργαστεί με στρατηγικό επενδυτή σε μια προσπάθεια εξόδου της εταιρίας από την κρίση.

Κάτι ανάλογο έκανε η Τράπεζα Πειραιώς με τη MIG (Δέλτα, Goody's, Flocafe, Everest, Μπαρμπα-Στάθης, Attica Group, Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Singular Logic κ.λ.π.) που έκανε την πρώτη «μετοχοποίηση χρεών» στην Ελλάδα και έγινε μεγαλομέτοχος της επιχείρησης.

Η απόφαση της Πειραιώς ελήφθη μετά και το γεγονός ότι ο τελευταίος διαγωνισμός για την πώληση της ΕΒΖ κηρύχθηκε άγονος, αφού το τίμημα θεωρήθηκε μικρό. Οι δύο προσφορές που είχαν κατατεθεί στον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας για την πώληση του 82,33% προέρχονταν από το αμερικανικό επενδυτικό fund της Υork Capital και από τη σερβική Sunoko.

Οι δύο υποψήφιοι, των οποίων οι προσφορές κυμαίνονταν στα 15 εκατ. ευρώ, ζητούσαν κούρεμα των δανείων και στις προθέσεις τους ήταν να κλείσουν τα εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σέρρες, καθώς, όπως υποστήριζαν, το εργοστάσιο στην Ημαθία μπορεί άνετα να παράγει ακόμη και όλη την ποσόστωση που δικαιούται η εταιρεία.

Εδώ και τρία χρόνια ο ειδικός εκκαθαριστής της Αγροτικής προσπαθεί να πωλήσει το 82,3% της ΕΒΖ, χωρίς όμως αποτέλεσμα . Επί της ουσίας η εταιρεία, όλα αυτά τα χρόνια ελλείψει βασικού μετόχου και παρά τις προσπάθειες της διοίκησης, απαξιώνεται.

Η παραγωγή έχει περιοριστεί σε 40.000 τόνους και από τους επιπλέον 120.000 τόνους που υπολείπονται για να «πιαστεί» η ποσόστωση, το μεγαλύτερο μέρος παράγεται φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ σε ευρωπαϊκά εργοστάσια, ενώ το υπόλοιπο εισάγεται από τις θυγατρικές της στη Σερβία.

Η ΕΒΖ απασχολεί 270 εργαζόμενους στην Ελλάδα και συνεργάζονται μαζί της 3.000 τευτλοπαραγωγοί. Την περίοδο 2012 - 2013 ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 228 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 208 εκατ. ευρώ.

πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: Στήριξη της ελιάς Χαλκιδικής