ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατασχέσεις σε οφειλέτες του Δημοσίου και Ταμείων με εντολή τρόικας

Κατασχέσεις σε οφειλέτες του Δημοσίου και Ταμείων με εντολή τρόικας

Νέα μέτρα αναμένεται να ζητήσει η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση για τους οφειλέτες στο δημόσιο, αφού έχει διαπιστώσει αποτυχία στον τομέα των εισπράξεων οφειλών τόσο εκεί, όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η τρόικα μάλιστα επιμένει πως θα πρέπει εισπρακτικές εταιρείες να αναλάβουν να ενημερώνουν τους πολίτες που χρωστούν στα Ταμεία και μάλιστα για ποσά κάτω των 5000 ευρώ. Η τρόικα θέλει να γίνει ακόμα πιο απλή η διαδικασία της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών για όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων. Μάλιστα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» ίσως απαιτηθεί να παρθούν μια σειρά νέων μέτρων όπως η λειτουργία Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ Πάτρικ ντε Μετς ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση της προόδου του ΚΕΑΟ, το εγχείρημα των ρυθμίσεων δεν μπορεί να προχωρήσει και κρίνεται ως αποτυχημένο. Πάντως το Κέντρο έχει αντίθετη άποψη, εκτιμώντας πως οι μετρήσιμοι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα έχουν επιτευχθεί.

Ωστόσο, το ΔΝΤ διατηρεί τις επιφυλάξεις του και προτίθεται να πάρει μια σειρά νέων μέτρων όπως:

- Συμψηφισμό επιστροφών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- Θέσπιση νομοθεσίας η οποία να παρέχει στο ΚΕΑΟ πρόσβαση στα στοιχεία των εφοριών, ώστε να κρίνονται οι προοπτικές εισπραξιμότητας της οφειλής.
- Κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.
- Συγκρότηση τηλεφωνικού κέντρου για μία πρώτη επικοινωνία με οφειλέτες.
- Πρόσληψη εξωτερικών εταιρειών για μικρά χρέη, πιθανότατα έως 15.000 ευρώ. Οι εταιρείες θα εκδίδουν επιστολές και θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους οφειλέτες.
- Απλοποιημένες διαδικασίες δέσμευσης του μισθού των οφειλετών του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Παγίδα για τους φορολογούμενους τα τεκμήρια διαβίωσης