ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τρόικα πιέζει για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Η τρόικα πιέζει για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

«Κόντρα» ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% και σε άλλους κλάδους πέραν της εστίασης, εντείνονται οι πιέσεις της τρόικας για την κατάργησή του στις νησιωτικές περιοχές, όπου ισχύει.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ ζητούν την μεταρρύθμιση του υφιστάμενου καθεστώτος ΦΠΑ στην Ελλάδα, που ισχύει από το 1987, και εστιάζουν στην ανάγκη υιοθέτησης ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες στο σύνολο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί στο παρελθόν τεχνικά κλιμάκια της τρόικα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση των τριών συντελεστών (υπερμειωμένου 6,5%, του μειωμένου 13% και του κανονικού 23%), από έναν ενιαίο συντελεστή του 15,5% θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση της τρόικας είναι να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ 23% στο 18% και να αλλάξουν οι κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο (5%, 9% και 16%).

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν συναινεί σε αυτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια αλλαγή θα έφερνε αναστάτωση στην αγορά. Αντιθέτως το υπουργείο φέρεται να εξετάζει την επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην οικοδομή τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας.

Σχετικές ειδήσεις