ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά Κυριακές ανοικτά καταστήματα θέλει κι η ΕΣΕΕ

Επτά Κυριακές ανοικτά καταστήματα θέλει κι η ΕΣΕΕ

Να διατηρηθεί το πλαίσιο των 7 θεσμοθετημένων Κυριακών θέλει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στις 17/12/2014 με την οποία προστίθεται στο προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων η τελευταία Κυριακή του έτους.

Με κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε σήμερα προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και υπογράφει ο πρόδερός της Βασίλης Κορκίδης, η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει την θέση που είχε εκφράσει προς το υπουργείο Ανάπτυξης για αντικατάσταση της πρώτης εκ των δύο Κυριακών πριν τα Χριστούγεννα με την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου αναφορικά με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, από την πρώτη στιγμή της θεσμοθέτησης του νόμου 4177/2013, η ΕΣΕΕ είχε επισημάνει ότι αντί των δύο Κυριακών προ των Χριστουγέννων τα καταστήματα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, όταν πλέον θα είχε καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα με αυτά, εκτιμά ότι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου δεν θα λειτουργούσε ενισχυτικά στην Χριστουγεννιάτικη αγορά και δεν θα τόνωνε την καταναλωτική ζήτηση, κυρίως λόγω της μη καταβολής του δώρου και της συνήθους καταναλωτικής πρακτικής των αγορών «τελευταίας στιγμής». Αντίθετα, η τελευταία Κυριακή του χρόνου 28 Δεκεμβρίου στο μέσο της εορταστικής περιόδου θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το εμπόριο.

Σχετικό αίτημα ώστε η τελευταία Κυριακή του έτους να αντικαταστήσει την πρώτη από τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων, είχε υποβληθεί και πέρυσι από την ΕΣΕΕ, όμως τελικά δεν ικανοποιήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την αλλαγή στη νομοθεσία, η οποία προϋποθέτει νόμο και όχι απλώς υπουργική απόφαση.

Στην έρευνα που επισύναψε, για την πορεία της αγοράς την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου το 64% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι τη συγκεκριμένη Κυριακή είχαν χαμηλότερο τζίρο από τον μέσο όρο της εβδομάδας. "Τα καταστήματα λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, θα ανοίξουν την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 28 Δεκεμβρίου, ελπίζουμε με την σχετική αντικατάσταση της πρώτης από τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων" καταλήγει η ΕΣΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις