ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για τις τιμές του πετρελαίου

Προς έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για τις τιμές του πετρελαίου

Τα κράτη- μέλη του ΟΠΕΚ έχουν μέχρι τώρα αποφύγει να ζητήσουν επίσημα ο Οργανισμός να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των μελών του παρά την υποχώρηση των τιμών του αργού Brent κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά σε πεντέμισι χρόνια, αναφέρουν αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Το αργό Brent υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι, αν και αργότερα ανέκαμψε επιστρέφοντας στα 50,9 δολ. το βαρέλι περίπου.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, με επικεφαλής τον κορυφαίο παραγωγό του τη Σαουδική Αραβία, αποφάσισε το Νοέμβριο να κρατήσει αμετάβλητο το πλαφόν της παραγωγής του αντί να προχωρήσει σε μια μείωση της παραγωγής του προκειμένου να ενισχύσει τις τιμές που υποχωρούν.

Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, αν και σε περιόδους αναταράξεων στις αγορές, ο Οργανισμός συχνά πραγματοποιεί έκτακτες συνεδριάσεις.

Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ αυτών και η Σαουδική Αραβία, έχουν δείξει ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου πριν εξετάσουν την επιλογή να αναλάβουν δράση. Εν μέρει αυτό οφείλεται στην εκτίμηση ορισμένων μελών του καρτέλ ότι οι χαμηλότερες τιμές θα βλάψουν την παραγωγή από παραγωγούς με υψηλότερα κόστη, όπως οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

"Πρέπει να δώσουμε στην αγορά υπομονή και χρόνο για να βρει μόνο την ισορροπία", αναφέρει αξιωματούχος του ΟΠΕΚ.

Σχετικές ειδήσεις