ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα γυρίζει ο Σαπέν για να κρατήσει ισορροπίες

Τα γυρίζει ο Σαπέν για να κρατήσει ισορροπίες

Σε αντίθεση με το θερμό κλίμα της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του, αυστηρότατες προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε με τον Γ. Βαρουφάκη στο Παρίσι ο Μισέλ Σαπέν έδωσε μία συνέντευξη ποταμό στο πρακτορείο Reuters, η οποία αποκαλύπτεται σήμερα, Τρίτη 3/2/15. Ο Μισέλ Σαπέν το πρώτο πράγμα που σπεύσει να ξεκαθαρίσει είναι πως δεν θα διαρραγεί ο γαλλογερμανικός άξονας για χάρη της Ελλάδας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του, «για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρανόηση, δεν έχει νόημα να κάνεις τη μια χώρα της ευρωζώνης να τα βάζει με την άλλη, και ιδιαίτερα όχι την Γαλλία και τη Γερμανία, διότι μια λύση που θα βοηθά την Ελλάδα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα τηρεί της δεσμεύσεις της, θα πρέπει να περάσει μέσα από μια συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ποτέ δεν είχα στενότερες επαφές με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και που οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να καταλάβουν».

Και αμέσως μετά προσθέτει στο Reuters. «Η Ελλάδα δεν θα κάνει free ride, δηλαδή τσάμπα βόλτα. Η Αθήνα λέει πως δεν θέλει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και έχει ζητήσει να της δοθεί ένας μήνας προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις και επιπλέον χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία. Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό εάν υπάρχει ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάζεται σταδιακά αναλυτικά. Η ΕΚΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα».

Σχετικές ειδήσεις