ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το ΔΝΤ περιμένει ιδέες και προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση»

«Το ΔΝΤ περιμένει ιδέες και προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση»

Στο «συμφωνημένο πλαίσιο» για το ελληνικό χρέος, εστίασε την Πέμπτη (5/2) ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, κατά τη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ράις εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα του ΔΝΤ να ακούσει «ιδέες και προτάσεις» από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σημειώνοντας πως ήταν μια «συνάντηση γνωριμίας» και ότι «μέχρι αυτή την στιγμή, δεν έχουν προγραμματιστεί επαφές».

Ο κ. Ράις, αφού επανέλαβε για «μια ακόμη φορά», ότι υπάρχει «συμφωνημένο πλαίσιο» για το χρέος, είπε ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπήρξαν άλλες επαφές υψηλού επιπέδου», αλλά «δεν έχουν προγραμματιστεί» κιόλας, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να αποχωρήσει από την τρόικα, επανέλαβε την «υποστήριξη και τη βοήθεια» που προσφέρει το Ταμείο, με βάση το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι για μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να υπάρξει εκτενής συζήτηση.

Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, τόνισε ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση» με τις ελληνικές Αρχές για αλλαγή σ' αυτό το πλαίσιο, προσθέτοντας ότι όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει για να φθάσει το χρέος κάτω του 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, «για όσο η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε ερωτήσεις για πιθανές επιλογές και λύσεις του ζητήματος του χρέους, ο Ράις δεν θέλησε να τοποθετηθεί, ενώ για τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα, επανέλαβε ότι είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα και την ΕΚΤ.

Στη συνέχεια, όταν ο κ. Ράις ρωτήθηκε αν το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2010 είχε γίνει για τη διάσωση της Ευρώπης, διατύπωσε την άποψη ότι δεν ευσταθεί αυτό, σημειώνοντας ότι «πρώτα από όλα έγινε για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός την κρίση. Και δευτερευόντως, για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τη διάχυση της κρίσης».

Τέλος, σε ερώτηση για την πρόσφατη επιστολή του πρώην διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ, στη εφημερίδα Financial Times, με την οποία υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε ελάφρυνση 50% του ελληνικού χρέους και μείωση κατά 50% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις», ο κ. Ράις επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα και άρθρα.

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε την ίδρυση «Ταμείου Συγκράτησης Καταστροφής και Αρωγής», το οποίο θα στηρίξει τις τρεις πληγείσες αφρικανικές χώρες από τον Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ, μέσω αυτού του Ταμείου θα δοθούν επιχορηγήσεις για ελάφρυνση του χρέους των τριών αυτών χωρών.

Η κα Λαγκάρντ θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στις 9 και 10 Φεβρουαρίου για τη σύνοδο των G20, που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών.

Σχετικές ειδήσεις