ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Σκληρό τεστ η Σύνοδος της G20 στην Κωνσταντινούπολη

WSJ: Σκληρό τεστ η Σύνοδος της G20 στην Κωνσταντινούπολη

Σήμερα Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου η καρδιά της οικονομικής προοπτικής και χάραξης στρατηγικής χτυπά στην Κωνσταντινούπολη.

Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που βύθισε στην ύφεση ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη, οι οικονομικοί ηγέτες των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να τραβήξουν την παγκόσμια οικονομία από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal (WSJ).

Οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε συνδυασμό με την πτώση στην τιμή του πετρελαίου δεν επιτρέπουν σε Ευρώπη και Ιαπωνία να ξεφύγουν από τα οικονομικά τους προβλήματα, την ώρα που και οι αναδυόμενες αγορές έρχονται αντιμέτωπες με την ύφεση, σύμφωνα με τη WSJ.

"Διακυβεύονται πάρα πολλά" δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης. "Χωρίς δράσεις θα δούμε την παγκόσμια οικονομία να παραμένει κολλημένη σε αβαθή νερά με αναιμική ανάπτυξη και λιγοστές νέες θέσεις εργασίας" τονίζει η Λαγκάρντ.

Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές περισσοτέρων από 12 εκ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας.
"Ο κόσμος θεμελιωδώς έχει ανάγκη από περισσότερη ζήτηση" υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στη WSJ.

"Οι μεγάλες οικονομίες πρέπει υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ώστε να διαχειριστούν όλους τους μοχλούς οικονομικής πολιτικής" πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με την WSJ, "οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρώπη, την Ιαπωνία αλλά και σε άλλες οικονομίες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα βήματα της αμερικανικής Fed με χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές".

"Η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική ασκούνται στα όριά τους" δήλωσε από την πλευρά του ο Αλί Μπαμπατζάν, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τη WSJ, εφέτος στην Τουρκία, οι ηγέτες των G20 θα επιχειρήσουν να περιορίσουν τις δεσμεύσεις ώστε να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές. Πέρυσι, κατά την αντίστοιχη σύνοδο, έγινε αναφορά σε περισσότερες από χίλιες προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας και την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2%. "Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για να βγει από αυτήν την δύσκολη φάση η παγκόσμια οικονομία" συμπλήρωσε ο Μπαμπατζάν.

Έκκληση για περισσότερη συνεργασία απηύθυνε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκιάο.

"Δεν πιστεύουμε ότι μόνο η αλλαγή στη νομισματική πολιτική θα μπορέσει να έχει αποτέλεσμα " ανακοίνωσε ο Γκουανγκιάο. Κορυφαίοι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκφράζουν φόβους ότι καθώς υποχωρεί η ανάπτυξη οι επίδοξοι επενδυτές αποτραβιούνται με συνέπεια να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αναιμικής ανάπτυξης και αποθάρρυνσης των επενδυτών.

Σχετικές ειδήσεις