ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Βέμπερ: Η αφετηρία είναι να σεβόμαστε τις συμφωνίες και δεσμεύσεις

Μ. Βέμπερ: Η αφετηρία είναι να σεβόμαστε τις συμφωνίες και δεσμεύσεις

Η εκτίμηση από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι υπάρχει κατ΄αρχήν διάθεση για συμβιβαστική λύση, η οποία όμως συνδέεται με συγκεκριμένες και κάποτε αυστηρές προϋποθέσεις.

Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, πρωταρχική προϋπόθεση αποτελεί η τήρηση των συμπεφωνημένων, όπως τονίζει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ:

«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να αναζητήσουν λύσεις και για να γίνει αυτό η βασική μας αρχή είναι ότι σεβόμαστε και αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις δεσμεύσεις μας. Από τις εκλογές στην Ελλάδα προέκυψαν ένα νέο κοινοβούλιο και μία νέα κυβέρνηση, αλλά όχι ένα καινούριο κράτος. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που είχαν συνάψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Το βασικό ερώτημα στις Βρυξέλλες είναι αν, και μέχρι ποιού σημείου, θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Αν αντιστρέψουμε όμως το ερώτημα, μέχρι ποιού σημείου θα ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν οι άλλοι απέναντι στην Αθήνα; «Η αφετηρία είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε τις υπάρχουσες συμφωνίες και δεσμεύσεις» επιμένει ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές: τόσο για τους δανειστές, όσο και για τους δανειζόμενους, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Εάν συμβεί αυτό, τότε μπορούμε να καθήσουμε στο τραπέζι και να μιλήσουμε για το μέλλον, σεβόμενοι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις