ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η ψαλίδα ανάπτυξης Ελλάδας- Ευρώπης στα τέλη του 2014

Άνοιξε η ψαλίδα ανάπτυξης Ελλάδας- Ευρώπης στα τέλη του 2014

Παρά την εμφανή υστέρηση της ανάπτυξης μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπης Ευρωζώνης και Ευρώπης των 28, ωστόσο στο τελευταίο κομμάτι της διακυβέρνησης Σαμαρά (δ! τρίμηνο 2014) η ψαλίδα άνοιξε, καθώς η Ελλάδα πάτησε φρένο, ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παρουσίασε αύξηση 0,3% το δ΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,4%, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,2%. Συνολικά για το 2014 το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και κατά 1,4% στην ΕΕ των 28.

Αντίθετα στην Ελλάδα, το ΑΕΠ του δ! τριμήνου 2014 συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το αντίστοιχο του γ! τριμήνου, όπως δείχνουν τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Κατά το α΄ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε εμφανίσει άνοδο 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κατά το β΄ τρίμηνο είχε ενισχυθεί 0,3%, ενώ κατά το γ΄ τρίμηνο είχε ενισχυθεί 0,7%.

Τα ελληνικά στοιχεία του δ! τριμήνου, τέλος, δείχνουν ότι η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας μέσα από την εσωτερική υποτίμηση και τη μείωση της ζήτησης, έφτασαν στα όριά τους.

Σχετικές ειδήσεις