ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι είναι η «θεωρία των παιγνίων»-Πώς τη χρησιμοποιεί ο Βαρουφάκης κατά της Ευρωζώνης

Τι είναι η «θεωρία των παιγνίων»-Πώς τη χρησιμοποιεί ο Βαρουφάκης κατά της Ευρωζώνης

Οι οπαδοί της λιτότητας στην ευρωζώνη αντιμετωπίζουν έναν θεωρητικό της «Θεωρίας των Παιγνίων , τον καθηγητή, υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτά τα παιχνίδια είναι κατώτερα των περιστάσεων. Αγνοούν ωστόσο ότι η Θεωρία, είναι η αγαπημένη στρατηγική των οικονομολόγων και των πολιτικών επιστημόνων σε όλες τις σημαντικές συγκρούσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ δυο μερών.

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Το βιβλίο των Τζον φον Νόιμαν και Όσκαρ Μόργκενστερν, «Theory of Games and Economic Behaviour» (Θεωρία Παιγνίων και Οικονομική Συμπεριφορά), αποτελεί, ως φαίνεται, το σενάριο της θεατρικής σύγκρουσης που παρακολουθούν όλοι μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Έτσι κι αλλιώς η «Θεωρία των Παιγνίων» έχει σαν βασικό αντικείμενο την ανάλυση των αποφάσεων σε καταστάσεις στρατηγικής αλληλεξάρτησης. Γι’ αυτό είναι η αγαπημένη θεωρία των οικονομολόγων και των πολιτικών επιστημόνων.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται να γνωρίζει τους βασικούς όρους των Παιγνίων σε σχέση με τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις σύγκρουσης και συνεργασίας.

Ο βασικός παίκτης είναι το ελληνικό κράτος από τη μια και ένας συνασπισμός, από την άλλη.

Οι δυο πλευρές – παίκτες βρίσκονται αντιμέτωποι και ακολουθούν τις συνεργατικές στρατηγικές που υπαγορεύει η ζώνη του ευρώ.

Ωστόσο, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να εμποδίσει τον αντίπαλό του να αποκτήσει πλεονεκτήματα που θα περιορίσουν τα κέρδη του, όπως αναφέρεται στο λήμμα της wikipedia.

Επομένως, οι ενέργειες του κάθε παίκτη εξαρτώνται άμεσα από τη στρατηγική που θα επιλέξει ο αντίπαλος.

Στο πιο συνηθισμένο και εκλαϊκευμένο παράδειγμα, οι επιστήμονες μιλούν για δυο οχήματα που εκκινούν από αντίθετες κατευθύνσεις με ταχύτητα για να καταλήξουν ότι όποιος στρίψει για να αποφύγει τη σύγκρουση, είναι και ο χαμένος του Παιγνίου.

Ωστόσο, η θεωρία είναι πολύ πιο σοβαρή.

Η κάθε πλευρά στην πρώτη της κίνηση προσπαθεί να σχηματίσει μία "συμμαχία" διαρκείας ή περιορισμένου χρόνου.

Σε κάθε επόμενο γύρο, η κάθε πλευρά υιοθετεί την αμέσως προηγούμενη στρατηγική του αντιπάλου της.

Υπό αυτές τις έννοιες, η Γερμανία έσπευσε να συγκροτήσει συμμαχίες με τις χώρες σε κρίση χρέους (Ισπανία, Πορτογαλία) εναντίον της Ελλάδας, ενώ η Ελλάδα επεχείρησε να προσεγγίσει την Ιταλία και την Γαλλία.

Συνεπώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς πως θα εξελιχθεί ο επόμενος γύρος!

Δείτε ένα video των FT όπου σε 90 δευτερόλεπτα παρουσιάζεται η εφαρμογή της Θεωρίας των Παιγνίων στην περίπτωση της Ελλάδας από έναν ακαδημαϊκό που διδάσκει το μάθημα όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχετικές ειδήσεις