ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάρδας: Δεν θα γίνει αύξηση ΦΠΑ

Μάρδας: Δεν θα γίνει αύξηση ΦΠΑ

Κατηγορηματικός ότι δε θα υπάρξει αύξηση ΦΠΑ εμφανίστηκεο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Μάρδας, ενώ άφησε, ανοικτό το ενδεχόμενο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού έως το τέλος Απριλίου

Είμαστε υποχρεωμένοι να εισάγουμε ένα σύνολο μέτρων -κάποια εκ των οποίων θα εισαχθούν για πρώτη φορά-, για να αποφευχθεί η πολιτική λιτότητας, την οποία έχουμε αποφύγει, τόνισε μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» ο κος Μάρδας.

Σε γενικές γραμμές, αυτό το τετράμηνο, συμπλήρωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό, καλούμαστε να κάνουμε το αυτονόητο. Πρέπει να βρούμε χρήματα από πόρους, οι οποίοι δεν έχουν "αγγιχτεί" και να περιορίσουμε τη σπατάλη σε χώρους, όπως πχ στις προμήθειες υγείας. Αναφέρομαι σε σπατάλη και όχι σε μείωση δαπανών... Αυτό το οποίο έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η πολιτική τεσσάρων μηνών δεν πρέπει να δημιουργήσει περισσότερα βάρη στον προϋπολογισμό...

"Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούμε να περιστείλουμε τις περιττές δαπάνες στο χώρο των κρατικών προμηθειών. Έχουμε μία λύση. Θεωρούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στην εξοικονόμηση έως και 300 εκατομμυρίων ευρώ βραχυπρόθεσμα. Μέσα στο τετράμηνο πρέπει να αρχίσει αυτή η ιστορία του περιορισμού της σπατάλης... Εμείς επιδιώκουμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, στους χρόνους που χρειάζεται... Καταρχήν, αύξηση του Φ.Π.Α δεν προβλέπεται, αυτό είναι σαφές και από εκεί και πέρα όπου υπάρχει σκέψη για μείωση, θα ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία", κατέληξε.

Παράλληλα, ο κ. Μάρδας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΒήμαFM» για τη λίστα Βαρουφάκη και τις δημοσιονομικές ανάγκες, ανέφερε πως «Εκείνο που έχουμε αυτήν τη στιγμή κατά νου είναι ότι πρέπει να αποδείξουμε πως σε αυτό το τετράμηνο μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα μιας πολιτικής που δεν εφαρμόστηκε στο παρελθόν. Αυτό είναι το ζητούμενο αυτής της περιόδου».

Ακολούθως, εξήγησε: «Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν στόχο της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούν να εκπληρωθούν - και όλα δεν μπορούν να γίνουν σε μια τετραμηνία. Φτάνουμε στον Ιούνιο και από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχει μια θέση της κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον και τα υπόλοιπα μέρη της πολιτικής να αναπτυχθούν στην επόμενη τριετία».

Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση για τις άμεσες δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας είπε: «Ξέρω ότι έχουμε την περίοδο του Ιουλίου ή Αυγούστου- σύμφωνα με αυτά τα οποία έχουν ανακοινωθεί από το παρελθόν- ότι έχουμε να επιστρέψουμε γύρω στα 11 δισ. Όλη η χρονιά κλείνει με 22 δισ., αν θυμάμαι καλά. Πώς βγαίνουν αυτοί οι υπολογισμοί και αυτές οι εκτιμήσεις, καλό είναι να μας τους στείλουν και σε μας, για να τους ξέρουμε».

Σχετικές ειδήσεις