ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Οι αλλαγές στα κόκκινα δάνεια

Σταθάκης: Οι αλλαγές στα κόκκινα δάνεια

Στις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι καθώς η επιχείρηση θα ανακάμπτει μετά τη ρύθμιση των δανείων της, οι μηνιαίες δόσεις δεν θα υπερβαίνουν το 40% των κερδών της, διασφαλίζοντας ότι δεν θα απειληθεί μελλοντικά από «ασφυξία».

Τα προαναφερόμενα προαναγγέλλει με συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα αναζητηθεί η χρυσή τομή μεταξύ των οφειλετών και των τραπεζών.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η σταθερότητα που εμπνέει η νέα συμφωνία θα συμβάλει ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και μιλά για την ανακατεύθυνση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

«Η ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση και η συμφωνία με τους δανειστές αποκαθιστούν την αίσθηση σταθερότητας στην οικονομία, ομαλοποιώντας τόσο τη δραστηριότητα στην αγορά όσο και τη ροή εσόδων προς το Δημόσιο.

Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική καταστροφή και τις συνέπειές της, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν ριζικές μεταρρυθμίσεις, που καθυστερούν δεκαετίες, στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα ελαφρύνουν τις πιέσεις στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα και θα βελτιώσουν την ψυχολογία στην αγορά και το επενδυτικό κλίμα», τονίζει ο υπουργός.

Σε ερώτημα για τους τομείς που θα δοθεί βαρύτητα ο υπουργός είπε ότι "για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με αποκατάσταση της πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν και παροχή κινήτρων για περαιτέρω ανάπτυξη, τονίζει και προσθέτει ότι "αυτό επιθυμούμε να συμβεί πρωτίστως σε κλάδους με ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς εγκαταλείπουμε οριστικά το ολέθριο πείραμα της εσωτερικής υποτίμησης και το μοντέλο ανάπτυξης με μοχλό το χαμηλό κόστος εργασίας. Επιτακτική είναι και η ανάγκη άμεσης αξιοποίησης του ανθρωπίνου κεφαλαίου της χώρας, που τα προηγούμενα χρόνια διέρρευσε μαζικά στο εξωτερικό".

Για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ξεκαθάρισε ότι «βάση του σχεδίου αποτελεί η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Κόκκινων Στεγαστικών Δανείων ή του Ταμείου Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Ο φορέας θα ξεκινήσει να λειτουργεί με κεφάλαιο 3 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για να αποκτηθούν τα δάνεια από τις τράπεζες.

Ας σημειωθεί εδώ ότι ήδη οι τράπεζες έχουν εγγράψει προβλέψεις ζημιών, οπότε το συνολικό εξυγιαντικό αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλάσιο. Κι εδώ προτεραιότητα αποτελούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Ο φορέας θα εξετάσει ανά περίπτωση τα δάνεια και ανάλογα θα αποφασίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις (διαγραφή μέρους της οφειλής, επιμήκυνση δόσεων, χαμηλό επιτόκιο κ.λπ.)

Μόλις οι δανειολήπτες αρχίζουν να εξυπηρετούν εκ νέου τα δάνεια, σημειώνει ο υπουργός ο φορέας θα εισπράττει έσοδα και θα έχει πόρους για την αυτοχρηματοδότησή του».

Σχετικές ειδήσεις