ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συνεπείς οφειλέτες του δημοσίου, περιμένουν την κυβερνητική ρύθμιση

Οι συνεπείς οφειλέτες του δημοσίου, περιμένουν την κυβερνητική ρύθμιση

Η κυβερνητική εξαγγελία για τις 100 δόσεις κινητοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών, πυο βλέπουν μια πραγματική ευκαιρία για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Ωστόσο, από το χθεσινό νομοσχέδιο, απουσιάζουν τα μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους.

Πράγματι, σε μια νέα πραγματικότητα γενικευμένης ρύθμισης οφειλών, υπάρχει ένας διπλός κίνδυνος: Πρώτον, να εκφραστεί μεγάλη δυσαρέσκεια των συνεπών οφειλετών, η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέο κύμα αναξιοπιστίας προς το κράτος, που "τιμωρεί" τους συνεπείς, με την μονομερή (ως τώρα) ελάφρυνση των οφειλετών που δεν έχουν καταφέρει να αποπληρώνουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους. Και δεύτερον, να υπάρχει ένα μόνιμο "αγκάθι" στην κυβερνητική προσπάθεια για εμπέδωση, επιτέλους, φορολογικής συνείδησης στη σύγχρονη Ελλάδα.

Αν και έχουν υπάρξει προτάσεις για αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουν οι συνεπείς φορολογούμενοι, μέχρι τώρα αυτές δεν έχουν αποτυπώθει σε μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η έκπτωση 10%, που θα αναγράφεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό της εφορίας είναι ένα πραγματικό κίνητρο και μια σημαντική επιβράβευση. Άλλωστε, οι υπολογισμοί στις εκπτώσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομία, ακόμα και το μεγαλύτερο κούρεμα προσαυξήσεων, δεν ξεπερνά το 10% του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν. Ουσιαστικά δηλαδή, η πρόταση για έκπτωση 10% στο φόρο των συνεπώς φρολογουμένων, εξισώνει τις "ελαφρύνσεις" σε συνεπείς και μη δυνάμενους ως τώρα να είναι συνεπείς.

Είτε πρόκειται για αυτή τη ρύθμιση, είτε για κάποια παραπλήσια, η ρητή αναγνώριση εκ μέρους της κυβέρνησης της τεράστιας προσπάθειας που κατέβαλε ένα μέρος των φορολογουμένων να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις υποχρεώσεις του προς το ελληνικό δημόσιο, αποτελεί βασικό παράγοντα ισονομίας των πολιτών και δεσμευτική υποχρέωση της νέας κυβέρνησης. Και η σχετική ρύθμιση δεν μπορεί να αργήσει για πολύ.-

Σχετικές ειδήσεις