ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mέτρα θωράκισης για ενδεχόμενη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη ζητά η Bundesbank

Mέτρα θωράκισης για ενδεχόμενη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη ζητά η Bundesbank

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού και δημιουργία κλίματος από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας,λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο με την Αγγελα Μέρκελ, χαμηλών προσδοκιών για μερίδα αξιωματούχων, ουσιώδη για την ελληνική κυβέρνηση.

Να γίνουν βήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ευρωζώνη θα είναι σε θέση να αντέξει την ενδεχόμενη χρεοκοπία οποιουδήποτε κράτους-μέλους της νομισματικής ένωσης καλεί η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, στο μηνιαίο δελτίο της το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και του κρατικού χρέους... δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί» ανέφερε η Μπούντεσμπανκ στο μηνιαίο δελτίο της και πρόσθεσε ότι είναι τα κράτη και οι επενδυτές αυτοί που πρέπει να αναλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα χρέη τους.

«Υπό αυτή την έννοια, η νομισματική ένωση θα όφειλε να είναι σε θέση να αντέξει την ακραία περίπτωση της αδυναμίας πληρωμών ενός κράτους-μέλους» προσθέτει η γερμανική κεντρική τράπεζα.

Η προτροπή της Bundesbank συνοδεύεται από την πρότασή της να ληφθούν μέτρα ώστε μεγάλες τράπεζες —συστημικά σημαντικές— να μπορούν να εκκαθαριστούν με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τα κράτη.

Εξάλλουη κεντρική τράπεζα της Γερμανίας σημείωσε ότι συνεχίστηκε η σθεναρή ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2015 και προέβλεψε πως η τάση αυτή θα συνεχισθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω του δυναμισμού των εξαγωγών της γερμανικής βιομηχανίας, αλλά και της εσωτερικής ζήτησης.