ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εισόδημα μέχρι 700 ευρώ το 60% των συνταξιούχων

Με εισόδημα μέχρι 700 ευρώ το 60% των συνταξιούχων

Παραπληροφόρηση με στόχο να ληφθούν νέα επαχθή μέτρα στο Ασφαλιστικό διοχετεύουν Ευρωπαίοι και Γερμανικά ΜΜΕ.

ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Η πίεση προς την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα ενταθεί σε μια προσπάθεια να ληφθούν μέτρα μείωσης των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Από τις συγκεκριμένες πλευρές διατυπώνεται ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις πολύ υψηλότερες ακόμα και των Γερμανών, καθώς το μέσο εισόδημα για τους 2.637.090 απόμαχους της εργασίας στην Ελλάδα εμφανίζεται ότι είναι 941,59 ευρώ!

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του προγράμματος "Ηλιος" που αποτυπώνει τις συνταξιοδοτικές απολαβές:

- Το ποσό αυτό (των 941,59 ευρώ) είναι πρό φόρου και των κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης, δηλαδή είναι μικρότερο από 100 έως 150 ευρώ.

- Από το σύνολο των 2.637.090 συνταξιούχων όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) περίπου το 1.511.00 (περίπου το 60%) λαμβάνει αποδοχές μέχρι 800 ευρώ και αφαιρουμένων των κρατήσεων και της περίθαλψης το τελικό ποσό πέφτει σε αρκετές περιπτώσεις και κάτω από τα 700 ευρώ. Μάλιστα ειδικά η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων θανάτου (το 80%) και αναπηρίας (σχεδόν το σύνολο) λαμβάνει αποδοχές από 250 έως 400 ευρώ!

- Ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών ανεβαίνει κατακόρυφα από τους 460.393 συνταξιούχους γήρατος που λαμβάνει από 1.000 έως 1.500 ευρώ σύνταξη και άλλους 287.743 που λαμβάνουν συντάξεις από 1.500 έως 2.000. Οι συνταξιούχοι αυτοί προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) και συγκεκριμένους κλάδους (τράπεζες) αν και πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν δεχθεί την τελευταία πενταετία μεγάλες περικοπές στις κύριες και επικουρικές απολαβές τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ωστόσο σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup (20/2) η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα νοικοκυρέματος του Ασφαλιστικού Συστήματος με βασικό στόχο την αύξηση των εσόδων για την στήριξη του κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν:

- Περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, με αναστολή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις τράπεζες. Δεν θα θιγούν όμως τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα και τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ή τα όρια που υπάρχουν για την σύνταξη αναπήρων.

- Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού Συστήματος με τη δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Ενοποιήσεις Ταμείων, μετά από διάλογο που θα στοχεύει κυρίως στη δημιουργία τριών κεντρικών φορέων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Σχετικές ειδήσεις