ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Στη λίστα πρόωρες και σχέδιο ενοποίησης Ταμείων

Συντάξεις: Στη λίστα πρόωρες και σχέδιο ενοποίησης Ταμείων

Η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», δηλαδή η αυτόματη περικοπή συντάξεων, όπως προέβλεπε το περιβόητο mail Χαρδούβελη, δεν εντάσσεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στο Eurogroup, ούτε υπάρχει θέμα μειώσεων αποδοχών για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές, διαμηνύει το υπουργείο Εργασίας.

ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΩΝ – ΤΟ 45% ΖΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 600 ΕΥΡΩ – ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ 250 ΕΥΡΩ

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει ταυτόχρονα, επικαλούμενο τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (Μάρτιος 2015) ότι το 44,8% των συνταξιούχων (1.189.396 από 2.654.784) παίρνουν συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας των 665€ όπου τοποθετείται το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας του 2013 όπως το έχει υπολογίσει η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας στη λίστα εντάσσονται ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Ειδικότερα:

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις: Δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) και των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ο περιορισμός αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) και συγκεκριμένους κλάδους (Τράπεζες). Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή (26/3/2015) δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Δημήτρη Στρατούλη μετά την συνάντηση του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ. Αναφερόμενος στο θέμα των εθελούσιων εξόδων δήλωσε ότι «οι τράπεζες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους για τις “μαύρες τρύπες” που έχουν δημιουργηθεί από τα προγράμματα που έχουν εφαρμόσει».

Ενοποιήσεις Ασφαλιστικών Ταμείων: Οι όποιες ενοποιήσεις θα γίνουν μετά από διάλογο με τους υπό ενοποίηση ασφαλιστικούς φορείς, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει με συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Κάτω από τα 700 ευρώ το 60% των συνταξιούχων

Την δεινή θέση που βρίσκονται οι συνταξιούχοι μετά από πέντε χρόνια μνημονίου και συνολικά επτά περικοπές συντάξιμων αποδοχών αποτυπώνουν τα στοιχεία της 22ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ», που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για τον μήνα Μάρτιο του 2015.

Συγκεκριμένα:

  • Το 44,8% των συνταξιούχων (1.189.396 από 2.654.784) παίρνουν συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας των 665 €.
  • Από το σύνολο των 2.637.090 συνταξιούχων όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), περίπου το 1.511.000 (περίπου το 60%) λαμβάνει αποδοχές μέχρι 800 ευρώ και αφαιρουμένων των κρατήσεων και της περίθαλψης το τελικό ποσό πέφτει σε αρκετές περιπτώσεις και κάτω από τα 700 ευρώ.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αναπηρίας λαμβάνει αποδοχές από 250 έως 540 ευρώ!

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «τα στοιχεία αυτά αποδομούν πλήρως τα επιχειρήματα εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, καθώς βέβαια και της απελθούσας συγκυβέρνησης και τρόικας, που έκαναν λόγο για υψηλή μέση σύνταξη για τους έλληνες ασφαλισμένους, καθώς και για υποτιθέμενα μεγάλα ποσοστά των κατηγοριών συνταξιούχων ή ΑμεΑ, που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τα 62 χρόνια. Μια ρητορική στην οποία στηρίχτηκε η μέχρι την 25η Γενάρη κατεδάφιση συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων αλλά και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης συνολικά.

Η κυβέρνησή μας βάζει φρένο στις μειώσεις των συντάξεων, προστατεύει τα προνοιακά επιδόματα και προχωρά στην πλήρη αποκατάσταση του δημόσιου αναδιανεμητικού και καθολικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού Συστήματος με τη δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης».

Σχετικές ειδήσεις