ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Forbes: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Gazprom και ελληνικής κυβέρνησης

Forbes: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Gazprom και ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes που υπογράφει ο οικονομικός αναλυτής Κένεθ Ραπόζα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να γίνει η Τουρκία η νέα Ουκρανία» - στη διακομετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο «Τσίπρας και Λαφαζάνης φέρεται να έχουν υπογράψει ''μνημόνιο συνεργασίας'' με την Gazprom και τη ρωσική κυβέρνηση για να συνδράμουν με τον αγωγό στην Τουρκία που θα διαφοροποιήσει την αποστολή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από εκείνη της Ουκρανίας. Η Ελλάδα θα είναι ο κόσμος διαμετακόμισης».

Το Forbes γράφει πως πρόκειται περισσότερο για μία πολιτική και "real estate" συμφωνία παρά για μία επένδυση, αφού η Ελλάδα «μετά βίας αποτελεί κυρίαρχο παίκτη στην σημερινή αγορά», τονίζοντας παρόλα αυτά πως «η Ελλάδα μπορεί να μην φαίνεται ο τέλειος σύμμαχος, ωστόσο, η γεωγραφική της θέση θα βοηθήσουν τις εταιρείες φυσικού αερίου Τουρκίας και Ρωσίας να προωθήσουν το προϊόν τους στην Ευρώπη».

«Η Gazprom φιλοδοξούσε να συνεργαστεί με αρκετές εταιρείες του ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να δημιουργηθεί ο αγωγός South Stream», γράφει το άρθρο που προσθέτει πως οι κυρώσεις κατά των ρωσικών εταιρειών πριν από ένα χρόνο έβαλαν τέλος στο μεγαλεπήβολο πρότζεκτ και ώθησαν την Gazprom στην αναζήτηση νέων εταίρων - ένας εκ των οποίων είναι η Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις