ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Έξι μύθοι που εμποδίζουν την επίτευξη λύσης για την Ελλάδα

FT: Έξι μύθοι που εμποδίζουν την επίτευξη λύσης για την Ελλάδα

«To ελληνικό έπος συνεχίζεται και δεν θα τελειώσει εάν οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν παραδεχτούν ότι πιστεύουν στους μύθους», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times που παραθέτουν τους έξι μύθους που εμποδίζουν την επίτευξη λύσης.

Σύμφωνα με το άρθρο του Μάρτιν Γουλφ ο συμβιβασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει την μόνιμη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία και τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής Πολιτείας.

Η ελληνική κρίση δεν θα έχει καλή κατάληξη για καμία από τις δύο πλευρές αν οι εμπλεκόμενοι δεν πάψουν να συντηρούν (τουλάχιστον) έξι μύθους και εσφαλμένες πεποιθήσεις, προειδοποιεί ο αρθρογράφος.

Οι έξι μύθοι είναι οι εξής, σύμφωνα με τους FT:

-Ένα Grexit θα βοηθούσε την Ευρωζώνη. H ένταξη στο ευρώ θα σταματήσει να θεωρείται μη αναστρέψιμη.

-Ένα Grexit θα βοηθούσε την Ελλάδα. Η δραχμή θα ήταν ωφέλιμη μόνο αν η οικονομία μπορούσε εύκολα να επεκτείνει την παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστκών προϊόντων και υπηρεσιών. Η Ελλάδα δεν μπορεί.

-Φταίει η Ελλάδα. Κανείς δεν εξαναγκάστηκε να δανείσει στην Ελλάδα.

-Η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα. Η δημοσιονομική και εξωτερική θέση της χώρας έχει υποστεί ραγδαία προσαρμογή.

-Οι Έλληνες θα εξοφλήσουν. Ο μύθος απορρέει εν μέρει από την άρνηση αναγνώρισης των μη ανακτήσιμων δαπανών.

-Η χρεοκοπία προδιαγράφει ένα Grexit. Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δανείσει σε αφερέγγυες τράπεζες αλλά δεν αποκλείονται λύσεις όπως λειτουργία υπό περιορισμούς των τραπεζών, πληρωμές με υποσχετικούς τίτλους.