ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γράφει ο ξένος Τύπος εν όψει του Eurogroup

Τι γράφει ο ξένος Τύπος εν όψει του Eurogroup

Με το γνώριμο κινδυνολογικό τους ύφος σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ το σημερινό (11/05/2015) Eurogroup, κάνοντας λόγο -όπως εδώ και τόσο καιρό τώρα- για διάφορα σενάρια ανάμεσα στα οποία εκείνο του Grexit αλλά και του διπλού νομίσματος, εκτιμώντας πάντως ότι η λύση δεν είναι θέμα ωρών, αλλά θα πάρει λίγο περισσότερο.

«Μια ακόμη εβδομάδα προθεσμιών ξεκινά για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρο του του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο ξεκινά με την νέα εμπρηστική δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσα στο Σαββατοκύριακο περί κινδύνου να διολισθήσει ξαφνικά η χώρα στη χρεοκοπία, λίγο πριν από «μια ακόμη αντιπαράθεση με το όλο και περισσότερο ευερέθιστο καθοδηγούμενο από τη Γερμανία μπλοκ των δανειστών».

«Η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον μια συμβολική έκφραση προόδου κατά το σημερινό Eurogroup προκειμένου να πείσει την ΕΚΤ να συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις Ελληνικές τράπεζες», σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ αναφέρεται στις πολύωρες επαφές που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου αλλά και την τηλεφωνική του επικοινωνία με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Bild αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο 30 δισ. ευρώ σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα.

Το BBC υποστηρίζει ότι, κατά το σημερινό Eurogroup, δεν αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα, με πολλά θέματα να μένουν άλυτα και τους αναλυτές να επισημαίνουν πως «έχουμε και τον Ιούνιο για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ που καλείται να πληρώσει η Αθήνα την Τρίτη, θα καταβληθεί κανονικά.

Σε πολύ πιο επιθετικούς τόνους, το σημερινό δημοσίευμα της Telegraph σχολιάζει πως «το "πολεμικό κυβερνητικό συμβούλιο" μετά από μια 9ωρης διάρκειας συνεδρίαση αποφάσισε να αψηφήσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, εξασφαλίζοντας ένα κρεσέντο μικροπολιτικής ενώ πλησιάζει η όλο και πιο πικρή μάχη (του Eurogroup)».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να υπερασπιστούν τις «κόκκινες γραμμές τους» στις συντάξεις και στις συλλογικές συμβάσεις και να προετοιμαστούν για μάχη ανεξαρτήτως συνεπειών θεωρώντας πως η πολιτική του κλάδου ελαίας των προηγούμενων εβδομάδων έχει φτάσει στο τέλος της, συνεχίζει το δημοσίευμα τον οποίο παραθέτει δήλωση συμμετέχοντα στη μαραθώνια συνεδρίαση: «Συμφωνήσαμε σε μια σκληρότερη στρατηγική, να σταματήσουμε να κάνουμε συμβιβασμούς».

Στο σενάριο του «Grexit» αναφέρονται οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα, ιδίως από την Ελλάδα. «Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είναι τόσο υγιής προκειμένου να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας με αυτοπεποίθηση. Ασχέτως των τειχών προστασίας που δημιουργήθηκαν από το 2012 κάθε αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα δημιουργούσε αμφιβολίες ακόμα και για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης».

Σχετικές ειδήσεις