ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Το απόρρητο έγγραφο δεν είναι του Ταμείου

ΔΝΤ: Το απόρρητο έγγραφο δεν είναι του Ταμείου

Στους συμβούλους της ιταλικής έδρας στο Ταμείο και όχι σε αναλυτές του ΔΝΤ αποδίδεται η πατρότητα του εγγράφου, που κάνει λόγο για πιθανότητα ελληνικής στάσης πληρωμών τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ταμείου.

Σύμφωνα με το Mega η εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Η απάντηση αφορά το εμπιστευτικό έγγραφο που αποκαλύφθηκε από το Channel 4, βάσει του οποίου η Ελλάδα δεν μπορεί πληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις της τον Ιούνιο εκτός και εάν φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές της.

"Δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα για τις ελληνικές Αρχές να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό εκτός κι αν φτάσουν σε συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους τους", αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο αυτό.

Στο έγγραφο ωστόσο επιβεβαιώνεται η "πρόοδος" στις διαβουλεύσεις για τον ΦΠΑ και το νέο φορολογικό σύστημα, παρα ταύτα ισχυρίζονται πως όλα θα ξεκαθαρίσουν στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Στα εκκρεμή ζητήματα, σύμφωνα με το έγγραφο, περιλαμβάνονται το ασφαλιστικό, τα εργασιακά αλλά και η επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων χαρακτηριζόμενα ως εμπόδια για την επίτευξη πλήρους συμφωνίας.

Ως σημεία σύγκλισης αναφέρεται το μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια.

Στο έγγραφο σημειώνονται οι διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.