ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφωνίες στο εσωτερικό της CDU/CSU προκαλεί η διάσωση της Ελλάδας

Διαφωνίες στο εσωτερικό της CDU/CSU προκαλεί η διάσωση της Ελλάδας

Στις διαφωνίες στο εσωτερικό της Ένωσης Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα αναφέρεται το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Στο άρθρο του με τίτλο: «Αντίσταση στη διάσωση της Ελλάδας» το Wirtschaftswoche επισημαίνει ότι κάποιοι βουλευτές της Ένωσης, στην οποία ανήκει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, είναι αντίθετοι στην παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Αθήνα.

Όπως αναφέρουν πηγές από την Ένωση, λόγω της ανησυχίας για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης έχουν ήδη γίνει προετοιμασίες για ένα τέτοιο πρόγραμμα βοήθειας, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Επισήμως κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θέλει να κάνει τέτοιες σκέψεις, όμως ανεπισήμως όλοι το σκέφτονται.

Οποιοδήποτε νέο πακέτο βοήθειας θα πρέπει να εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ και ενώ είναι βέβαιο ότι θα περάσει από την ολομέλεια, τίποτε δεν προδιαγράφει ότι οι βουλευτές της Ένωσης θα το ψηφίσουν.

Ήδη κατά την τελευταία σχετική ψηφοφορία 29 μέλη της Ένωσης ψήφισαν κατά, ενώ 108 είπαν συγκρατημένο «ναι». Πολλοί εξ αυτών φοβούνται τώρα ότι θα κριθεί η αποφασιστικότητά τους, σημειώνει το Wirtschaftswoche.

Γι' αυτό τον λόγο αντιμετώπισαν με επιφύλαξη προ εβδομάδων την παρουσίαση του Κλάους Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τίτλο «Έχει περάσει η κρίση στην ευρωζώνη;» ενώπιον μελών του CSU, των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, οι πρώην χώρες της κρίσης --η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα—είναι βάσει του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) «πρωταθλητές της ανάπτυξης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες στην ευρωζώνη έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς, ότι υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης και άρα λόγοι για ελπίδα.

Παρόλα αυτά οι σκεπτικιστές βουλευτές του CSU δεν φαίνονται να εντυπωσιάζονται από τις εκτιμήσεις του Ρέγκλινγκ, κυρίως διότι τους παρουσίασε έρευνες από την εποχή πριν αναλάβει την πρωθυπουργία της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας. Και μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη κάποιων βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών. Ήδη η Μάριαν Βεντ και ο Μαρκ Χάουπτμαν διοργάνωσαν μια συνάντηση των σκεπτικιστών στο εσωτερικό του CDU. «Δεν θέλουμε να αντιδράσουμε υπό πίεση σε μια διάσωση της Ελλάδας», είπε η Βεντ, ενώ και οι δύο ξεκαθάρισαν ότι η συνάντηση δεν στρέφεται εναντίον της ηγεσίας του κόμματος.

Σχετικές ειδήσεις