ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβάλει την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για να διαπραγματευτεί μια χρηματοδοτική συμφωνία, χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών, εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Πρακτορείο Reuters, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης εμπλεκόμενος στις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας, σημείωσε : «Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή».

«Αυτό βασικά είναι μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών και η Ελλάδα θα μπορούσε να πει ότι έτσι θέλει να γίνει και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να πει ότι είναι εντάξει με αυτό”, δήλωσε ο πρώτος μη κατονομαζόμενος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε μία τέτοια κίνηση μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Έλληνες πολίτες.

Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, εξήγησαν οι ίδιες πηγές.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, θα μπορούσε να κερδηθεί χρόνος, κάποιων εβδομάδων.

«Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν την πληρωμή (στο ΔΝΤ) καθ' ολοκληρίαν, αυτό θα ήταν κάτι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες. Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες» , εξήγησε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Ακόμη, οι δύο αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο, φέρονται να είπαν πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία κατά την τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μεθαύριο Πέμπτη.

Εξήγησαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της σχετικά με το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο καλείται να παρουσιάσει η Αθήνα.

Η ΕΕ θα μπορούσε να δεχθεί ένα ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα κυμαίνεται από το 1,0% ως το 1,5% του ΑΕΠ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν να λάβει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να το επιτύχει, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν είναι επαρκής.