ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος G7: Νέα παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα

Σύνοδος G7: Νέα παρέμβαση Ομπάμα για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε το πρωί της Κυριακής (07/06/2015) στη Βαυαρία προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Eπτά (G7) η οποία θα επικεντρωθεί στη βία που μαστίζει την ανατολική Ουκρανία, αλλά και στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ - DIE WELT: «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ»

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε λίγο μετά 6:15 στο Μόναχο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη Βαυαρία εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για τη φιλία που συνδέει τις δύο χώρες, παρά τις διαφωνίες των τελευταίων χρόνων στο θέμα της κατασκοπείας.

«Οι ΗΠΑ είναι φίλη χώρα, ακόμη κι αν έχουμε μερικές φορές διαφωνίες», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη χειραψία που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Βαυαρία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, από την πλευρά του, χαιρέτισε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, δύο «αχώριστων συμμάχων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Εκφράζοντας τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή με την «εταίρο και φίλη» του καγκελάριο στη Βαυαρία, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε τη σύγκλιση απόψεων σε πολλά θέματα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου, τονίζοντας κυρίως την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ρωσική «επίθεση» στην ανατολική Ουκρανία.

Η σύνοδος κορυφής θα φιλοξηθεί στον Πύργο Ελμάου, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των επτά οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει νέα παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα, πιέζοντας για άμεση λύση.

«Το ελληνικό θέμα καταστρέφει την ατζέντα της Μέρκελ στη σύνοδο των G7» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Και συμπληρώνει ότι η καγκελάριος ήθελε να «μερκελίσει» τον κόσμο στη Σύνοδο των Επτά ισχυρότερων κρατών του κόσμου, αλλά το σχέδιό της -να έχει κλείσει το ελληνικό θέμα πριν τη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας- απέτυχε.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «στη Σύνοδο των Επτά, η καγκελάριος ήθελε να συζητηθούν άλλα θέματα. Σε πολλά πεδία στόχευε να επιτευχθεί μια μικρή, αλλά θετική πρόοδος. Το σχέδιο ήταν ο ''μερκελισμός'' του κόσμου. Μετά τη δραματική αυτή εβδομάδα όμως, λόγω του ελληνικού ζητήματος , η Μέρκελ είναι ξαφνικά σε απόγνωση: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το ΔΝΤ, ακόμη και το ίδιο της το κόμμα, αλλά και ο υπουργός της των Οικονομικών άσκησαν ισχυρή πίεση, αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις».

elmau

Πόσο θα κοστίσει η Σύνοδος των G7

Μία περιουσία αναμένεται να κοστίσει η σύνοδος των ηγετών των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου, στο πεντάστερο ξενοδοχείο Ελμάου, το οποίο βρίσκεται στη Γερμανία μεταξύ Γκάρμις-Παρτενκίρχεν και Μίτελβαλντ.

Η καγκελάριος Μέρκελ, αιτιολογώντας την πανάκριβη επιλογή της τοποθεσίας για τη διεξαγωγή της Συνόδου: «Θέλουμε να δείξουμε στους φιλοξενούμενους μας μια πανέμορφη πλευρά της Γερμανίας»

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος των G7 θα κοστίσει περίπου 360.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την ασφάλειά τους, την οποία έχουν αναλάβει 19.000 αστυνομικοί.

Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Καναδά.

Σχετικές ειδήσεις