ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία τις επόμενες ημέρες «βλέπουν» Μέρκελ και Μοσκοβισί

Συμφωνία τις επόμενες ημέρες «βλέπουν» Μέρκελ και Μοσκοβισί

Ημέρα «αφιερωμένη» στο ελληνικό ζήτημα είναι η σημερινή, με τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας να είναι πλέον ασφυκτικά και το βλέμμα διεθνώς να είναι στραμμένο στις Βρυξέλλες.

ΤΡΑΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΣ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ - ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ «ΤΙΝΑΞΕΙ» ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ»

Τα μηνύματα που έρχονται από Βρυξέλλες για συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων είναι θετικά.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί «βλέπουν» συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup εκτίμησε ότι εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως «η συμφωνία είναι δυνατή και επιθυμητή.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους, οι ελληνικές προτάσεις βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε «έχουμε πολύ δουλειά ακόμα».

Λίγη ώρα νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως η σημερινή Σύνοδος Κορυφής «δεν θα είναι συνάντηση αποφάσεων». Ωστόσο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πόλη Μάγκντεμπεργκ στην ανατολική Γερμανία εκτίμησε πως «υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες στην εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να ληφθούν αποφάσεις». Η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι χωρίς μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η σύνοδος σήμερα το βράδυ δεν μπορεί να είναι τίποτα περισσότερο από ένα φόρουμ συζήτησης.

«Οι ηγέτες της ευρωζώνης που συναντώνται αργότερα σήμερα (22/06/2015) στις Βρυξέλλες δεν αναμένεται να είναι σε θέση να λάβουν επίσημη απόφαση για το κατά πόσο θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος αυτή την εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία» συμπλήρωσε.

Τραγικά προβλέψιμος ο Σόιμπλε-Επιχειρεί να «τινάξει» τη συμφωνία

Σκληρή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχειρώντας για άλλη μία φορά να «τινάξει» τη συμφωνία στον «αέρα».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε «δεν βλέπω να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, δηλαδή να προετοιμάσουμε τη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς ουσιαστικές διαφορές» και πρόσθεσε:

«Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει, δεν υπάρχει τίποτα το νέο, παρόλο που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρχε προσμονή στη δημόσια συζήτηση».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι θα πρέπει και οι τρεις θεσμοί να ενημερωθούν για την ελληνική πρόταση, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει λάβει κάτι μέχρι στιγμής. «Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα, ούτε να προετοιμάσουμε τη Σύνοδο κορυφής» επανέλαβε.

Σχετικές ειδήσεις