ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα: «Ρήγμα» μεταξύ των Ευρωπαίων για την Ελλάδα

Δημοψήφισμα: «Ρήγμα» μεταξύ των Ευρωπαίων για την Ελλάδα

Η αμηχανία των Ευρωπαίων, μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα από την ελληνική κυβέρνηση, αποτυπώνεται στις αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων ακόμη και της ίδιας κυβέρνησης: Χάσμα απόψεων υπάρχει στην αυστριακή κυβέρνηση για το τι θα μπορούσε να συνεπάγεται ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Από τη μία, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν προειδοποιεί σε απόλυτο τόνο πως αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν καταστροφική τόσο για τον ελληνικό λαό που «δε φταίει σε τίποτα» όσο και για την ίδια την Ευρωζώνη.

Στον αντίποδα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών (και μέλους του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος πιστός στη γραμμή των Ευρωπαίων Συντηρητικών, διαμηνύει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, ότι για τις χώρες της Ευρωζώνης οι συνέπειες ενός Grexit δεν θα ήταν τόσο αρνητικές.

O Χανς Γεργκ Σέλινγκ διευκρινίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά από την Ευρωπαική Ενωση, και σημειώνει ότι με ένα νέο νόμισμα το ελληνικό χρέος θα αυξανόταν στο 400% του ΑΕΠ και το κόστος των εισαγωγών θα διπλασιαζόταν, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «είναι σαφές πως οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αφήσουν μια χώρα να τις εκβιάσει».

Ο κ.Σέλινγκ επιρρίπτει την ευθύνη αποτυχίας των διαπραγματεύσεων αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για «επιπολαιότητα» στον τρόπο που χειρίζεται τη χώρα και το λαό και επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος με τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ισχυρίζεται ακόμη πως σε ό, τι αφορά την πρόταση των θεσμών δεν πρόκειται για πρόγραμμα λιτότητας, αλλά για μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και οι Έλληνες πρέπει επιτέλους να δείξουν ότι είναι πρόθυμοι για μεταρρυθμίσεις.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες αποτύχουν, θα συγκληθεί σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει πλέον όχι μόνο οικονομική αλλά και τεράστια πολιτική σημασία.

Σχετικές ειδήσεις