ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζοφερή η εικόνα στις αγορές - Κλονίζεται η Ευρώπη από την Ελλάδα

Ζοφερή η εικόνα στις αγορές - Κλονίζεται η Ευρώπη από την Ελλάδα

Εν μέσω μαραθώνιων παρασκηνιακών επαφών, διαπραγματεύσεων, συσκέψεων, διαρροών, μηνυμάτων στο τρίγωνο Βερολίνου, Βρυξελλών και Παρισιού, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα η αποτύπωση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις αγορές δίνει την πρώτη απάντηση για τις συνέπειες ενός Grexit.Nωρίτερα σημειώνεται η απόφαση της ΕΚΤ για συνεδρίαση την Τετάρτη ώστε να εξετάσει την έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βυθίζονται σχεδόν 4 τοις εκατό καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της Ελλάδας φοβούμενοι ότι θα είναι η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει το ευρώ.

Οι τράπεζες και το χρηματιστήριο της Ελλάδας έκλεισαν τη Δευτέρα και αναμένεται να παραμείνουν κλειστές έως ότου μετά την 5η Ιουλίου πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα.

Το γεγονός αυτό ώθησε στις χειρότερες πτώσεις τις ευρωπαϊκές μετοχές από το 2011, με το ευρώ να αποδεικνύεται σχετικά εύρωστο, ανακτώντας μεγάλο μέρος από τις αρχικές απώλειες

Στο ζοφερό σκηνικό, και η Κίνα με τις μετοχές να κάνουν βουτιά 3 τοις εκατό.

Οι επενδυτές βλέπουν την ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής ως de facto δημοψήφισμα για την ένταξη της στη ζώνη του ευρώ, σημειώνουν αναλυτές

Ο γερμανικός Dax υποχώρησε κατά 3,8 τοις εκατό, ο γαλλικός CAC 3,9 τοις εκατό και ο βρετανικός FTSE 2 τοις εκατό.

Στην ιταλική και ισπανική αγορά καταγράφονται απώλειες περισσότερο από 4 τοις εκατό.

Στις αγορές συναλλάγματος, οι επενδυτές αναζήτησαν την παραδοσιακή ασφάλεια του ιαπωνικού γιεν, το οποίο κέρδισε 1,5 τοις εκατό έναντι του ευρώ και 0,8 τοις εκατό έναντι του δολαρίου.

Η Βρετανία θεωρείται ακόμη ένα ασφαλές καταφύγιο για το ευρώ

Οι τιμές του χρυσού κέρδισαν 0,8 τοις εκατό στα 1,184.20 δολ. ανά ουγγιά ενώ το Brent futures αργό πετρελαίο υποχώρησε 1,4 τοις εκατό σε 62,38 δολάρια το βαρέλι, χτυπώντας χαμηλό τριών εβδομάδων.

Στην Ασία

Με πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας των ανησυχιών για την ελληνική κρίση. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 596,20 μονάδες, σε ποσοστό 2,9%, και διαμορφώθηκε στις 20.109,95 μονάδες.

Οι επενδυτές ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί προκειμένου να αποφύγουν κινδύνους που έχουν σχέση με την κρίση της ελληνικής οικονομίας και τους φόβους για έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη αλλά και την άνοδο της ισοτιμίας του γεν.

Το ασιατικό χρηματιστήριο είχε ανοίξει με πτώση 2,4% και απώλειες 516 μονάδων, με τον δείκτη Nikkei να έχει διαμορφωθεί στην έναρξη στις 20.219,08 μονάδες.

Βουτιά 3,63% και απώλειες 969,01 μονάδων κατέγραφε ο δείκτης Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς διαμορφωνόταν στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, γύρω στις 08.30 το πρωί, στις 25.964,86 μονάδες, μετά τις ανησυχίες για την ελληνική κρίση.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν σήμερα στην Ασία, όπως και τα ασιατικά χρηματιστήρια που ανησυχούν για την ελληνική κρίση χρέους.

Οι τιμές για το "ελαφρύ γλυκό πετρέλαιο" του Τέξας --το αργό πετρέλαιο WTI-- για παραδόσεις Αυγούστου υποχώρησαν κατά 82 σεντς για να διαμορφωθεί στα 58,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας επίσης για παραδόσεις Αυγούστου υποχώρησε κατά 70 σεντς το βαρέλι στα 62,56, 40 δολάρια.

Πτώση, και στο ευρώ, λόγω των φόβων για έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη.

Στα μέσα της συνεδρίασης το Σίδνεϊ είχε πτώση 1,81%, η Σεούλ 1,45%, η Ταϊπέι 1,90%, ενώ το Χονγκ Κονγκ στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε πτώση 3,63%.

"Είναι οι συνέπειες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα, και η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει αυτή την εβδομάδα", δήλωσε η United Overseas Bank of Singapore σε ανακοίνωση.

Ο Ντάνιελ Ανγκ, αναλυτής της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη, εκτιμά ότι η αποδυνάμωση του ευρώ "θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες πτώσεις των τιμών του αργού πετρελαίου".

Παρεμβάσεις για την ισοτιμία φράγκου με το ευρώ

Η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του φράγκου, καθώς το ευρώ κατρακύλησε λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα, αναφέρουν οι Financial Times.
Μία εκπρόσωπος της SNB επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα ανέλαβε δράση τη νύκτα για να σταθεροποιήσει την αγορά συναλλάγματος, μετά τα σχόλια σήμερα το πρωί του Προέδρου της τράπεζας Τόμας Γιόρνταν σε συνέδριο στη Βέρνη.
Η SNB δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για την παρέμβασή της. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται σε 1,04 17 φράγκα.

Αγορά συναλλάγματος

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου ανακάμπτει, μετά την ισχυρή υποχώρησή του στις ασιατικές αγορές.

Σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,33% και διαμορφώνεται στα 1,1113 δολάρια.

Στο άνοιγμα των αγορών είχε υποχωρήσει έως και στα 1,0956,σε χαμηλό μήνα.

Το ευρώ βρίσκεται στα 136,555 γεν, στο 0,7073 με τη στερλίνα και στο 1,0407 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,31% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 122,890 γεν.

Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5712 με τη στερλίνα και στο 0,9367 με το ελβετικό φράγκο.

Σχετικές ειδήσεις